Vicii şi obiceiuri care ne pot afecta sănătatea dinţilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Starea noastră generală de sănătate este influenţată de o serie de factori. Pe lângă moştenirea genetică, aspect care poate influeaţa masiv anumite predispoziţii medicale, vom constata în timp că viciile şi obiceiurile nesănătoase  au facilitat apariţia anumitor afecţiuni de diverse naturi.

Vicii şi obiceiuri care ne pot influenţa dentiţia

Dinţii noştri sunt expuşi zi de zi factorilor care îi pot afecta. Cu atât mai mult, dacă avem vicii şi obiceiuri dăunătoare şi constante, vom sesiza în timp că şi dinţii noştri au de suferit.

Astfel, fumatul, consumul excesiv de băuturi carbogazoase, de ceaiuri negre şi alt tip de lichide puternic pigmentate, precum cafeaua, obişnuinţa de a mesteca frecvent caramele, jeleuri , ciocolată neagră  şi dropsuri, spartul cu dinţii a seminţelor şi a cojilor de  fructe tari, toate vor afecta în timp aspectul şi calitatea dentiţiei. Vom suferi pigmentări, îngălbeniri sau maroneli, ni se va ciobi sau crăpa smalţul dentar, vom forţa maxilarul, vom influenţa ocluzia, contexte care generează în timp afecţiuni orale mai grave.

Un alt obicei nesănătos, este nerespectarea regulilor de igienă orală. Dacă spălatul după fiecare masă, ne determină să alegem perierea dinţilor după micul dejun şi nu înainte, imediat ce ne-am trezit, atunci avem şanse mari ca placa noastră bacteriană să devină foarte rezistentă. Cu atât mai mult, mersul la culcare fără a efectua periajul dinţilor, va avea efecte devastatoare asupra cavităţii orale.

Pe de altă parte, igiena exagerată sau incorect aplicată, este posibil să ne afecteze sănătatea gingiilor, fapt ce va conduce la apariţia problemelor gingivale.

De asemenea, întârzierea în schimbarea periuţei de dinţi sau folosirea uneia neadecvate, ne  conduce la un contrext în care igiena orală nu se mai poate efectua corect.

Controlul medical

Pentru a evita problemele la nivel dentar, cel mai indicat este să renunţăm la vicii şi la obiceiurile nesănătoase.

Vizita la un cabinet stomatologic va avea rolul de a stabili dacă problemele pe care le parcurgem la nivel dentar au drept cauză anumite obiceiuri şi vicii. Odată stabilită cauza, medicul va stabili ce tratament se impune, cum poate interveni şi ce măsuri ar trebui să luăm noi.

În situaţia în care medicul sesizează că problemele au drept cauză o igienă incorect efectuată sau aplicată,  acesta  ne  poate oferi câteva date importante legate de modul corect în care se face igiena orală.

Medicul ne va recomanda produsele potrivite, ne va ghida către achiziţionarea unui duş bucal, în cazul în care este necesar, şi ne va furniza toate informaţiile necesare legate de cavitatea bucală.

Trebuie să ne stabilim un orar foarte exact în care facem programări la stomatologie, cel puţin de două ori pe an.

Imediat ce sesizăm probleme la nivel bucal, de la o carie, până la sângerări sau retracţii gingivale, se impune consultul medical de specialitate.

În contextul viciilor şi al obiceiurilor nesănătoase, o carie netratată la timp, poate conduce în foarte scurt timp la pierderea dintelui sau la afecţiuni foarte grave.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *