Tot ce trebuie să știi despre tratamentul de canal

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tratamentul de canal sau tratamentul endodontic este una dintre cele mai frecvente proceduri dintr-un cabinet stomatologic, scopul acestuia fiind de a salva un dinte sau rădăcina unui dinte. Tratamentul endodontic este cunoscut în popor și sub denumirea de ”scoaterea nervului” și presupune îndepărtarea pulpei infectate a dintelui, sterilizarea spațiului endodontic și obturarea completă a acestuia cu un material ce împiedică pătrunderea bacteriilor și reinfectarea zonei.

Există mai multe tipuri de situații în care tratamentul de canal poate fi aplicat:

  • Atunci când infecția nu ajunge la rădăcină și nu formează chisturi, situație în care tratamentul presupune doar curățarea canalelor și obturarea lor
  • Atunci când apare gangrena pulpară, adică pulpa dintelui nu a fost tratată la timp și a murit, dintele putând încă să fie salvat cu ajutorul acestui tratament

În momentul în care nu mai există nicio șansă de realizarea a tratamentului de canal, cum ar fi situația în care rădăcina este prea afectată, chisturile sunt prea mari, însă dintele încă are stabilitate în os, se apelează la o altă intervenție, numită rezecție apicală. Această procedură este privită ca ultima șansă de salvare a dintelui, iar dacă nici această variantă nu reușești, nu mai rămâne decât ca dintele bolnav să fie extras și locul lipsă să fie acoperit cu o punte dentară sau un implant dentar.

Sunt dureroase tratamentele de canal?

Dacă auzi pe cineva că se plânge că a trecut printr-un tratament de canal și a fost o experiență dureroasă, atunci cu siguranță a avut această intervenție acum mulți ani sau a avut ghinionul să nimerească pe mâna un medic neexperimentat. Tehnologiile moderne folosite acum și anestezia fac ca acest tratament de canal să fie complet lipsit de durere, indiferent dacă se realizează în modul clasic sau cu ajutorul unui microscop endodontic. Mai mult decât atât, dacă ar fi să stăm să ne gândim la rolul acestui tratament, atunci am putea spune că el nu provoacă durere, ci mai degrabă o ameliorează.

În funcție de complexitatea cazului, tratamentul endodontic se poate face într-o singură ședință sau în mai multe. În timpul tratamentului nu vei simți nicio durere, însă după intervenție vei simți o sensibilitate ușoară la mușcătură, care va dispărea însă în maxim 3 zile. Medicul stomatolog poate prescrie un antibiotic și un analgezic pentru a elimina orice posibilitate de infecție.

Care este importanța unui tratament de canal?

Tratamentul de canal este una dintre cele mai importante proceduri ce au loc la nivelul pulpei dentare pentru a salva dintele. Salvarea unui dinte este importantă pentru că un dinte lipsă produce nu doar un deficit estetic, mai ales dacă acesta este în partea din față, ci și un deficit funcțional pentru că dacă dintele lipsă nu este înlocuit cât mai repede, atunci va apărea un dezechilibru ocluzal care va duce la o capacitate mai scăzută de a mesteca alimentele.

Un lucru important de menționat este faptul că și un dinte care nu doare poate să aibă nevoie de un tratament de canal. Tocmai din acest motiv sunt recomandate controalele periodice și radiografiile dentare pentru a depista din timp orice problemă și a o putea rezolva din timp și salva dintele. Tratamentul endodontic realizat la timp este și o modalitate de a economisi bani, având în vedere că implantul dentar este o opțiune destul de costisitoare de înlocuire a unui dinte ce nu a mai putut fi salvat. Important este să alegi un medic cu experiență și un cabinet stomatologic dotat cu tehnologie de ultimă generație care va garanta succesul oricărui tratament endodontic.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *