Ne jucăm sau învățăm – de ce nu amândouă în același timp?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În prezent, joaca copiilor este adesea contaminată cu tot felul de abilități de dobândit și cunoștințe de învățat. Dar în realitate, nu există o diferență prea mare între a te juca și a învăța. Cu toate că joaca nu ar trebui să îndeplinească un scop cuantificabil și măsurabil, este cel mai bun instrument prin care copiii descoperă mediul care îi înconjoară și învață o multitudine de lucruri noi. În general, tipul de joacă în cadrul căreia un părinte sau un educator intervine cu reguli, cu evaluări, cu tot felul de comentarii sau chiar cu laude și încurajări, nu este tocmai o joacă, ci mai degrabă este o activitate structurată și supravegheată.

Toți copiii se nasc cu capacitatea și cu dorința de a-și da frâu liber imaginației. Dar cultura modernă încearcă din răsputeri să elimine joaca liberă, nestructurată, bazată pe imaginația copilului și să o înlocuiască cu activități structurate, care au rolul de a îmbogăți bagajul de cunoștințe și de abilități ale copilului. Sunt foarte mulți părinți care, din cauza presiunilor societății, nu mai apreciază valoarea jocului și ajung să creadă că joaca este o pierdere de timp și dacă nu învață formele, culorile, literele sau dacă ceea ce copilul face nu poate fi evaluat și documentat, atunci a pierdut timpul.

Totuși, joaca independentă nu este importantă doar pentru eliberarea creativității copiilor, ci este vitală și pentru părinți. Astăzi, când atât de multe familii nu pot apela la ajutor extern sau nu au la cine să apeleze, dar au nevoie de un moment pentru a face un duș, pentru a găti sau pentru a lucra, joaca independentă este salvatoare. Un copil care are o lume interioară robustă numai a sa este o bucurie pentru orice părinte. Înseamnă că nu trebuie să îi oferim tot timpul un telefon, o tabletă sau să îi deschidem televizorul pentru a-l liniști și pentru a avea timp pentru noi. Copilul poate fi lăsat pur și simplu să se joace.

Iată cum puteți cultiva și mai mult joaca independentă:

Optați pentru jucării adecvate. Oricât de surprinzător ar părea, jucăriile pasive sunt cele care încurajează joaca activă. Așadar, puteți renunța cu toată încrederea la jucăriile care dețin tot felul de funcții, care cântă, dansează sau sunt prevăzute cu luminițe intermitente și care funcționează pe bază de baterie. Optați mai degrabă pentru jucării din lemn, pentru blocuri de construit și pentru păpuși din material textil, cu care copilul se poate juca după cum îi dictează imaginația. Tocmai aceste jucării stârnesc creativitatea copilului și îi asigură experiențe bogate de joacă, în timp ce jucăriile care îndeplinesc felurite funcții îl obligă pe copil să stea și să le privească, eventual să apese pe un buton și atât.

Nu includeți în spațiul de joacă televizor sau alte ecrane. Chiar dacă micuțul nu urmărește cu atenție o emisiune la televizor, ci pur și simplu, televizorul este pornit undeva pe fundal, acest tip de vizionare și ascultare este numit „pasiv”. Vizionarea pasivă poate descuraja jocul activ, iar din acest motiv, este recomandat să nu includeți televizorul în spațiul de joacă al copilului. De asemenea, timpul de joacă ar trebui să fie total separat de timpul petrecut în fața televizorului și să nu se suprapună.

Nu interveniți prea mult în joaca copilului. Atunci când vă jucați împreună cu cel mic, amintiți-vă că sunteți mai degrabă un asistent, nicidecum regizorul jocului. Asta nu înseamnă să fiți deconectați sau detașați de jocul său, ci doar că urmăriți joaca într-un mod pasiv. În acest fel, îl ajutați pe copil să preia conducerea jocului, astfel încât să nu se mai bazeze pe regulile adulte, ci mai degrabă să acționeze pe cont propriu, având încredere în sine.

În cele din urmă, zona de joacă trebuie să fie cât mai sigură pentru copii. Dacă interveniți tot timpul în joaca celor mici pentru a vă asigura că nu umblă la sertare sau că nu se joacă la priză, le veți întrerupe jocul și nu le veți permite să se bucure de libertate deplină. Practic, o zonă de joacă sigură vă oferă un moment de liniște, savurând un ceai sau o cafea, fără să fiți stresați sau panicați.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *