Mituri despre nașterea prin cezariană. Tot ce trebuie să știi despre această operație

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Din ce în ce mai multe mame aleg să nască prin operația de cazariană, fie din cauza problemelor de sănătate și la recomandarea medicului, fie de teamă sau pentru a putea beneficia de o naștere programată. Deși a ajuns, din păcate, aproape o operație de rutină, cezariana este, totuși, o intervenție chirurgicală dificilă, care poate implica riscuri majore. Mai mult decât atât, viitoarele mame nu ştiu anumite aspecte ale acestei intervenţii chirurgicale.

Mituri despre nașterea prin cezariană. Tot ce trebuie să știi despre această operație

Ce nu îți spune nimeni despre cezariană

Vei avea frisoane. Dacă ți s-a făcut o anestezie spinală, este foarte probabil să ai frisoane sau să-ți simți corpul scuturat de spasme.

Simți tot ce se întîmplă. Deși anestezia te amorțește complet de la brâu în jos și nu simți durere în timpul operației de cezariană, simți tot ce se întâmplă și când ți se umblă prin abdomen.

Îți va fi foarte frig. Într-o sală de operații, în mod normal, temperatura este destul de scăzută. Acest lucru se întâmplă pentru a putea menține mediul steril, a preveni formarea umidității și înmulțirea coloniilor de bacterii. Faptul că stai amorțită, goală pe trei sferturi și nemișcată mai bine de 30 de minute îți induce o senzație acută de frig.

Vei simți durere când strănuți sau tușești. Un simplu strănut poate fi destul de dureros după o cezariană. La fel, o tuse va fi mai dureroasă decât nașterea în sine. Dacă simți nevoia să tusești sau să strănuți, ține o pernă presată pe abdomen în timp ce faci asta.

Mituri și adevăruri despre cezariană

  1. Alăptarea este o provocare. Alegerea metodei de hrănire este întotdeauna personală. Atunci când vine vorba de alăptare, nu există lucruri distincte atunci când faci cezariană sau naști normal.
  2. Nașterea naturală este imposibilă după o cezariană. Unele persoane cred că este imposibil să nască normal după ce au făcut cezariană. Însă nu este adevărat. Aproximativ 60-80% dintre femeile care au verificat dacă pot naște natural după cezariană au primit rezultate pozitive.
  3. O femeie poate avea maximum 2 nașteri prin cezariană. Deși nu s-au făcut suficiente cercetări pentru a demarca o limită a numărului operațiilor cezariene care pot fi făcute în condiții de siguranță, medicii sunt de părere că cele mai multe femei pot avea 3 nașteri prin această metodă.

Cum te poţi juca cu cel mic atunci când îţi este dificil să îl ridici

Din păcate, după o operaţie de cezariană îți va destul de dificil să ridici greutăți, chiar și bebelușul tău va putea fi uneori prea greu, mai ales atunci când vei fi obosită.

În plus, medicul recomandă evitarea efortului susținut timp de șase luni după operație pentru ca rana să se vindece complet și în interior.

Chiar dacă îți va greu să nu poți sta cât îți dorești cu bebelușul în brațe, există modalități inteligente de a te juca cu el, fără să fie nevoie să îl ridici, implicit, să faci efort și să te doară.

  • Îi poți citi sau chiar îi poţi povesti lucruri amuzante pe care dorești să i le împărtășești! Alege cărţi cât mai mari şi mai colorate, cu personaje vesele, care îi vor atrage atenția. Găsești astfel de cărți în magazinul online mami.md. În plus, dacă îl vei ține pe pat lângă tine, bebelușul îți va simți bătăile inimii și se va simți în siguranță. Ritmul tău cardiac îi este familiar din perioada intrauterină.
  • Joacă-te cu el cu tot felul de jucării creative! În magazinul online mami.md vei găsi o gamă variată de jocuri și de jucării pentru toate gusturile și buzunarele.
  • Vorbește-i și cântă-i în timp de îl legeni pe picioare! Deși este foarte mic, îi poți vorbi copilului tău, chiar este indicat să faci acest lucru. Dacă îi vei cânta, vocea ta îl va ajuta să se calmeze, chiar să adoarmă.

Oricât ar fi de dificile momentele prin care vei trece după naştere, după ceva vreme nici nu ţi le vei mai aminti, minunea cu ochi mari din braţele tale va fi tot ce ai nevoie pentru a simţi toată fericirea din lume.

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *