Cum poți să descoperi ce stil de învățare are copilul tău?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toți copiii se nasc cu o curiozitate naturală, care adesea îi conduce spre descoperirea mediului care îi înconjoară și spre dobândirea de noi cunoștințe. Atunci când sunt mici, copiii practic sunt înconjurați de lucruri noi și de oportunități de a învăța ceva proaspăt în fiecare clipă, indiferent că este vorba despre un sunet, despre un cuvânt, un joc, o textură sau un miros. Pe de altă parte, părinții trebuie să știe că fiecare copil este diferit și are propriul ritm, dar și propriul stil de învățare.

În primii ani de viață, s-ar putea să nu vă dați seama care este stilul de învățare al micuțului, dar cu timpul veți afla ce anume îl ajută pe copil să învețe. Este foarte important să adaptați procesul de învățare la stilul unic de învățare al copilului. Înțelegerea modului în care copilul învață lecții noi și dobândește abilități va contribui la transformarea educației și dezvoltării sale, ceea ce conduce către experiențe mai plăcute și un proces de învățare mai eficient.

Pentru a descoperi care este stilul de învățare al copilului, mai întâi este necesar să identificați corect între diferitele tipuri de stiluri de învățare, urmând mai apoi să adaptați acest stil de învățare la jocurile, activitățile și educația generală a copilului.

Stilurile de învățare ale copiilor

Se poate vorbi despre trei stiluri principale de învățare, și anume învățare auditivă, învățare vizuală și învățare kinestezică / tactilă. Deși cel mai probabil copiii învață în mai multe moduri, majoritatea au un stil predominant de învățare.

De exemplu, copiii care învață cel mai bine prin intermediul auzului, se dezvoltă ascultând ceea ce au de spus alții, dar și discutând despre ceea ce învață. Așa-numiții copii auditivi pot vorbi cu ei înșiși în timp ce învață ceva nou și, deseori, vor descoperi că înțeleg mai bine sau memorează mai ușor dacă vorbesc cu voce tare. Copiii care învață auditiv apreciază, de asemenea, discuțiile și proiectele de grup, în loc să învețe individual.

Pe de altă parte, copiii vizuali sunt cei care învață prin intermediul văzului. Considerat a fi cel mai dominant stil de învățare, multe săli de clasă tradiționale au ca scop învățarea vizuală. Copiii vizuali își amintesc detaliile pe care le-au văzut, preferă instrucțiunile scrise pe tablă și apelează la o serie de strategii pentru o mai bună înțelegere și memorare, cum ar fi subliniat cu o culoare diferită, încercuit, folosit chenare și așa mai departe.

În cele din urmă, copiii kinestezici, care învață prin intermediul simțului tactil, se dezvoltă cel mai bine prin implicarea activă în procesul de învățare. Pentru ei, activitățile practice sunt cele mai eficiente, deoarece ei învață, înțeleg și memorează atingând lucrurile.

Grădinița este primul mediu de învățare unde copilul își testează abilitățile și maniera de învățare. Activitățile desfășurate la grădiniță se încadrează în toate cele trei stiluri de învățare, iar educatorii sunt printre primii care observă felul în care copilul învață cel mai bine. La rândul său, programa unei grădinițe online cuprinde activități auditive, vizuale și tactile, iar educatorul poate recomanda activități extracurriculare, jocuri și sporturi care vor completa procesul de învățare al copilului.

Grădinița online poate oferi copiilor educație timpurie de la distanță, ceea ce este de mare ajutor, mai ales că uneori este dificil ca părinții să își dea seama în ce stil de învățare se încadrează copilul. Cu toții tindem să predăm în stilul în care preferăm să învățăm, dar acest stil poate să nu fie adecvat pentru copiii noștri. Dacă personal învățăm prin văz, dar copilul nostru învață prin auz, trebuie să fim conștienți de acest fapt și să încercăm să ne adaptăm tehnicile de predare la maniera sa de învățare.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *