Ce e bine să faci după o extracție dentară

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Extracția dentară este o intervenție de care se tem foarte multe persoane, însă este o procedură rapidă și nedureroasă prin care, deși se îndepărtează un dinte bolnav, se salvează restul danturii. Dacă de cele mai multe ori, extracția dentară este o intervenție simplă și rapidă, ceea ce face pacientul odată ajuns acasă contează foarte mult pentru o refacere și o vindecare cât mai grabnică.

Pentru început, încercați ca în ziua când sunteți programat pentru extracție dentară să fiți cât mai liber pentru a vă putea odihni. Puteți merge și la servici după această intervenție, dar trebuie să știți că veți fi sub anestezie ceva timp și că veți sângera, ceea ce reprezintă inconveniente destul de mari. Ca măsuri de precauție, specialiștii Dentiko vă sfătuiesc să evitați mâncărurile fierbinți și băuturile calde, mai ales cât sunteți sub anestezie. Este foarte posibil să nu simțiti durerea în mod corespunzător și să vă frigeți. De asemenea, aveți grijă ca în timp ce mâncați să nu vă mușcați obrazul. Dacă este cu putință, cât sunteți sub anestezie nu mâncați și nu consumați băuturi fierbinți.

În prima noapte după extracție, încercați să vă mențineți capul mai ridicat, utilizând o pernă suplimentară. În cazul în care veți continua să sângerați puțin, puteți folosi o pernă mai veche sau puteți așeza un prosop pe pernă. Este ceva normal ca în primele 24 de ore să sângerați puțin.

Este foarte important să nu vă clătiți gura în primele 24 de ore de la extracție, astfel încât să permiteți alveolei să se vindece, încurajând totodată și formarea cheagului de sânge. Tot în primele 24 de ore de la extracție este indicat să evitați alcoolul, deoarece băuturile alcoolice încurajează sângerarea și împiedică vindecarea. Încercați ca după extracție să nu fumați, deoarece țigara crește tensiunea arterială și puteți sângera. În schimb, puteți să folosiți un pachet cu gheață pentru a preveni eventualele vânătăi sau comprese calde pentru ameliorarea disconfortului.

Este esențială igiena orală după o extracție dentară. Încercați să vă spălați ușor pe dinți, evitând totuși zona de extracție. După primele 24 de ore de la extracție, puteți să vă clătiți gura cu puțină apă sărată. Diluați o linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și clătiți ușor, inclusiv în zona de extracție, pentru a curăța riguros și pentru a grăbi vindecarea. Dacă după 24 de ore continuați să sângerați, aplicați presiune pe zona de extracție. Mușcați ferm pe un tampon curat de bumbac timp de cel puțin 15 minute. Dacă sângerarea nu se oprește după o oră sau două, contactați medicul dentist.

Uneori, o infecție poate afecta alveola, caz în care veți simți dureri severe. În mod normal, după extracție, trebuie să se formeze un cheag de sânge care previne infecțiile și care nu expune osul gingival. Dacă un pacient nu formeză acest cheag de sânge, înseamnă că suferă de alveolită uscată, afecțiune care poate fi mai dureroasă decât durerea de dinți inițială. În acest caz, este important să vă contactați medicul dentist, care poate plasa un pansament calmant în alveolă. Pansamentul conține substanțe care dezinfectează și sedează zona, reducând semnificativ durerile. De asemenea, medicul dentist vă poate prescrie un tratament pe bază de antibiotice pentru a ameliora infecția.

Un pansament calmant este de mare ajutor în cazul pacienților care suferă de alveolită uscată sau care resimt durere severă, mai ales că unele medicamente sunt bine de evitat. Analgezicele ușoare pot contribui puțin la reducerea durerii, însă este important să nu folosiți niciun medicament care conține aspirină, deoarece aspirina diluează sângele și provoacă sângerare. De asemenea, pacienții cu astm bronșic trebuie să evite medicamentele pe bază de Ibuprofen, iar în cazul lor, pansamentele calmante sunt cele mai recomandate. Dacă a fost o extracție dificilă, dentistul vă va ține sub supraveghere pentru a verifica cât de bine se vindecă zona sau pentru a îndepărta eventualele fire de sutură.

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *