Analizele în sarcină, un prim pas pentru sănătatea bebelușului

Felicitări! Sunteți mândra posesoare a două liniuțe mult-așteptate pe testul de sarcină. De obicei, după câteva zile de euforie, apar emoțiile: oare bebelușul e bine? Se dezvoltă cum trebuie? Am/ N-am grețuri… E normal să… Și astea sunt doar o mică parte din sutele, poate chiar miile de întrebări pe care și le pune o femeie însărcinată. Întrebările se înmulțesc, în special dacă gravida de acum a pierdut cumva, înainte, o sarcină.

analize in sarcinaPentru mămicile începătoare, acestea trebuie să știe că este important să-și găsească un medic ginecolog bun, care să le urmărească sarcina și cu care să comunice foarte bine, pentru a fi lămurite așa cum trebuie asupra schimbărilor care se produc în corpul lor.

Odată încheiată această primă etapă, medicul ginecolog (sau în cazuri mai rare medicul de familie), va recomanda viitoarei mame o serie de analize pe care să le efectueze în primul trimestru. Este vorba despre hemoleucograma completă, biochimie și teste de coagulare, o testare HIV și una VDRL (pentru depistarea sifilisului – dacă este cazul), teste pentru depistarea hepatitei B și C, teste de sânge pentru hormoni, examen citologic Babeș-Papanicolau, examen de secreție vaginală, sumar de urină și urocultura. Nu lipsită de importanță este stabilirea grupei sanguină și Rh-ul, deoarece în cazul în care femeia are Rh negativ și bărbatul Rh pozitiv, este necesar să se facă o dozare de anticorpi antiD la intervale de timp recomandate de medicul specialist. Tot în primul semestru, între 11-14 săptămâni de sarcină, va fi efectuată o ecografie, asociată cu dublul test (dozarea serică a unor hormoni de sarcină), prin care se va determina, statistic, dacă există riscul ca bebelușul să se nască cu anumite anomalii cromozomiale (sindrom Down, Edwards)

În caz de sarcină cu risc, gravida poate primi de la medicul specialist indicația să efectueze analize suplimentare, pentru depistarea unor infecții grave, cu risc de avort spontan sau de transmitere la făt: Rubella, Herpesvirusul, Citomegalovirusul, Toxoplasma, Chlamydia, Lysteria.

La prima consultație, medicul ginecolog va evalua greutatea pacientei, va măsura tensiunea arterială și alura ventriculară. În cazul unei sarcini fără probleme, controlul se va face o singură dată pe lună. De asemenea, orice femeie însărcinată trebuie să fie în evidența medicului de familie.

Al doilea trimestru de sarcină este perioada în care femeia însărcinată se simte, de obicei, cel mai bine. Grețurile au dispărut, burtica a început să crească, mișcările fetale sunt tot mai prezente. Deși nu este obligatoriu, în perioada de 16-18 săptămâni de sarcină, ginecologul poate recomanda efectuarea triplului test, care depistează anomaliile cromozomiale. De asemenea, în săptămânile 20 – 22 de sarcină se recomandă efectuarea ecografiei de morfologie fetală, prin care se evidențiază dezvoltarea fătului, localizarea și gradul de maturitate a placentei, cantitatea de lichid amniotic. Acum este perioada optimă pentru depistarea eventualelor malformații. O parte din analizele din primul trimestru se pot repeta, mai ales că femeile gravide sunt predispuse la anemie, care trebuie diagnosticată la timp și tratată.

Acum, la fiecare consultație, medicul ginecolog va evalua greutatea gravidei, va măsura tensiunea arterială, va asculta bătăile cordului fetal.

Și a venit cel de-al treilea trimestru. De la 7-8 luni de sarcină, vizita la medicul ginecolog pentru controlul de rutină se va face o dată la două săptămâni, iar din luna a 9-a o dată pe săptămână. În afară de măsurătorile obișnuite, vor mai fi analizate poziția și înălțimea uterului, evaluarea bătăilor cordului fetal.

În vederea unei nașteri fără probleme, femeia însărcinată va repeta o parte din analizele de sânge și urină, examenul de secreție vaginală. Se vor mai efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B. Între 30-32 săptămâni de sarcina medicul recomandă efectuarea ecografiei de trimestrul III, prin care evaluează dezvoltarea fetală, greutatea, funcția inimii fetale, localizarea definitivă a placentei și gradul de maturitate, cantitatea de lichid amniotic.

Viitoarele mămici trebuie să fie cât mai liniștite și conștiente că starea lor de agitație se transmite și bebelușului. Acestea fiind zise, nu ne mai rămâne decât să urăm naștere ușoară și un bebe sănătos!

MAMĂ DE PROFESIE PE FACEBOOK
Urmărește-ne zilnic pe Facebook

Ai ceva de adăugat?...

*