5 lucruri de care să ții cont dacă îți dorești să fii o gravidă sănătoasă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În timpul celor nouă luni de sarcină tot ceea ce are legătură cu tine, are legătură și cu dezvoltarea bebelușului din burtică. Ca atare, dacă îți dorești să ai un bebeluș sănătos, iar sarcina să poată fi dusă până la capăt fără probleme, ar trebui să ții cont de sfaturile medicilor specialiști, să ai un stil de viață echilibrat și mai ales să faci toate acele analize sarcină ce îți sunt recomandate.

Pregnant belly isolated against white background

Încă din primul moment în care ai ajuns la medic și ai aflat că ești însărcinată ți se va da o listă cu analize sarcină pe care trebuie să le realizezi, medicul putând evalua corect starea ta de sănătate. Vei afla care sunt problemele de care suferi și vei primi sfaturi pentru corectarea tuturor acestor lucruri.

Iată mai jos 5 lucruri de care să ții cont dacă îți dorești să fii o gravidă sănătoasă:

1. Stai cât mai mult la soare – știm cu toții că în timpul celor nouă luni de sarcină sistemul tău osos suferă numeroase schimbări. Pe de o parte, ai o greutate mai mare, chiar cu 10-15 kilograme, iar pe de altă parte, va trebui să facă față nașterii. De aceea, cu cât vei sta mai mult la soare, cu atât vei primi mai multă vitamina D, despre care poți citi aici, o vitamină ce te ajută la absorbția calciului în oase. La fel de importantă pentru sănătatea sistemului osos este și alimentația. Consumă lapte, brânză, ouă, dar și legume care conțin calciu.

2. Ferește-te de infecții! Acestea sunt foarte periculoase pentru dezvoltarea bebelușului aflat în pântecul tău și de aceea este bine să le ții la distanță și în același timp să efectuezi acele analize sarcină care ar putea depista prezența unei infecții. De exemplu, candidoza, despre care poți afla mai multe aici, este una dintre cele mai des întâlnite astfel de infecții care ar putea afecta atât starea mamei, cât și starea bebelușului. De asemenea, toxoplasmoza, citomegalovirusul, dar și infecțiile cu transmitere sexuală sunt la fel de periculoase și trebuiesc depistate din timp, cu ajutorul analizelor de sarcină.

3. Efectuează la timp testele genetice – iată un alt aspect de care trebuie să ții cont pentru a ști dacă vei aduce pe lume un bebeluș perfect sănătos. Aceste teste genetice, cunoscute sub numele de dublu test se efectuează între săptămânile 11 și 14 și pot identifica riscul nașterii unui copil cu sindrom Down, Edwards, fibroză chistică, spina bifida, dar și alte complicații la fel de periculoase.

4. Ai grijă la alimentație! Încă din primul trimestru de sarcină trebuie să ai în vedere o alimentație echilibrată și foarte sănătoasă. Mănâncă multe fructe și legume proaspete, acestea aducând un aport suplimentar de vitamine și minerale, de care ai nevoie pentru ca sarcina să se dezvolte corect. De asemenea, ar trebui să mănânci cât mai multe fructe și legume verzi datorită aportului acestora de acid folic, prevenind astfel spina bifida. Consumă multă apă, fiind astfel bine hidratată și evită dulciurile în exces, sucurile din comerț, dar și alimentele prăjite și grăsimile nesănătoase. În același timp, uită de alcool, fumat și de alte obiceiuri nesănătoase.

5. Fă mișcare! În fiecare zi trebuie să faci multă mișcare, să te plimbi în parc încet în ultimele săptămâni de sarcină sau să încerci mersul pe bicicletă, înotul sau un alt sport preferat, atât în trimestrul I de sarcină, cât și în cel de-al doilea. Mișcarea te va menține mereu în formă și îți va face nașterea mai ușoară, pregătind astfel organismul pentru această etapă. Nu uita nici de orele de odihnă care trebuiesc respectate cu mare strictețe.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *