5 analize pe care este obligatoriu să le faci în timpul sarcinii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Odată ce ai primele simptome de sarcină te vei programa la medicul specialist în vedere confirmării acesteia. Chiar dacă rezultatele testului de sarcină sunt sigure într-o proporție de peste 90%, cu siguranță vei avea nevoie de confirmarea medicului ginecolog.

După ce ești sigură că vei deveni mămică, vizitele în cabinetul medicului specialist vor fi destul de numeroase. De la acesta vei afla cum anume trebuie să te comporți în timpul celor nouă luni de sarcină pentru ca bebelușul să crească și să se dezvolte corect. De asemenea, vei putea afla și care sunt alimentele permise și cele interzise în sarcină, cât de bună este mișcare și tot acum vei primi o listă de analize sarcină necesare a fi efectuate în această perioadă, astfel încât medicul să poată observa evoluția bebelușului din burtică. Toate analizele realizate în sarcină trebuiesc făcute în perioada stabilită de către medic și prezentate acestuia pentru a observa dacă sunt sau nu sunt probleme.

Iată mai jos 5 analize pe care este obligatoriu să le faci în timpul sarcinii:

1. Această ecografie – este o investigație imagistică extrem de necesară în timpul celor nouă luni de sarcină. Aceasta va fi efectuată încă din primele săptămâni de sarcină și până la nașterea copilului. Inițial, ți se va efectua o ecografie transvaginală pentru a afla care este starea organelor reproductive, dar și pentru evaluarea fătului. Aceasta este o ecografie embrionară care va confirma sarcina, dar și poziția embrionului (intrauterin sau extrauterin). În fiecare trimestru de sarcină ți se va recomanda efectuarea unei ecografii de morfologie fetală pentru a observa dacă bebelușul se dezvoltă corect sau dacă apar probleme. Este obligatorie ecografia de trimestrul doi.

2. Analize de sânge – acestea sunt obligatorii odată cu confirmarea sarcinii și pot fi realizate într-un centru medical de prestigiu, precum este acesta. Aceste spitale București se bucură de cele mai bune recomandări. Medicul își dorește să vadă starea mamei, dacă suferă de anumite infecții ce pot fi transmise bebelușului aflat în pântecul său și dacă organismul acesteia poate oferi susținerea dezvoltării bebelușului. O hemoleucogramă completă, factorul RH și grupa de sânge, dar și investigații pentru depistarea celor mai grave infecții care ar putea afecta bebelușul, precum infecțiile cu transmitere sexuală, citomegalovirus, toxoplasmoza sunt necesare a fi efectuate în prima parte a sarcinii.

3. Dublu test – aceasta este o analiză genetică, ce trebuie să fie realizată între săptămânile 11 și 14 de sarcină și nu mai târziu și are scopul de a identifica anumite anomalii cromozomiale ce ar fi putut apărea în timpul conceperii bebelușului și ar fi putut determina boli grave, precum sindrom Down, spina bifida, sindrom Edwords, dar și multe altele.

4. Examen citologic col uterin Babeș Papanicolau face parte din categoria acelor analize de sarcină obligatorii în timpul celor nouă luni. Acesta are rolul de a identifica anumite modificări celulare anormale ce ar putea depista procese canceroase la nivelul cervixului și care ar putea afecta sarcina. Acestă analiză este foarte importantă și trebuie realizată în prima parte a perioadei de sarcină.

5. Amniocenteza – aceasta este o analiză de sarcină ce se realizează doar la recomandarea medicului și pentru a evolua starea bebelușului din pântec atunci când există anumite suspiciuni medicale. Vârsta maternă, rezultatele anormale la testele genetice, infecțiile din sarcină, istoricul familial sunt câteva dintre cele mai importante motive pentru care medicii ar putea recomanda efectuarea acestei analize.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *