5 analize importante în perioada de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În timpul celor nouă luni de sarcină trebuie să realizezi un set complet de analize, astfel încât să fii sigură că bebelușul tău se dezvoltă corect și nu are niciun fel de problemă.

Female doctor keeping hand on the tummy of her pregnant patient.

Prima vizită la medic îți va comunica tot ceea ce urmează să faci pe parcursul săptămânilor de sarcină. Vei avea nevoie de un stil de viață sănătos, de multă mișcare și mai ales de o alimentație cât mai echilibrată. Toate acestea te vor ajuta să aduci pe lume un bebeluș sănătos, departe de orice îmbolnăvire. Și tot la medic vei afla care sunt analizele pe care trebuie să le efectuezi în fiecare trimestru de sarcină, asigurându-te că nu te afli în niciun pericol. De la testările genetice și până la hemoleucogramele complete sau analizele de morfologie fetală, toate acestea îți vor fi de mare ajutor și trebuiesc prezentate medicului pentru a afla astfel care este evoluția sarcinii.

Iată mai jos 5 analize importante în perioada de sarcină:

1. Analize pentru depistarea infecțiilor periculoase – acestea sunt obligatorii și pot pune viața bebelușului în pericol. Ai auzit probabil că anumite afecțiuni ale pisicii, precum sunt acestea sau chiar simpla tuse a câinelui, despre care poți citi aici, ar putea determina boli foarte serioase pentru gravidă, infecții periculoase care ar putea conduce la apariția unor malformații congenitale. Toxoplasmoza este una dintre cele mai serioase infecții de sarcină și se transmite de cele mai multe ori de la apropierea față de o pisică bolnavă. De aceea, este bine să mergi la medic pentru a depista dacă ești sau nu purtătoarea unei astfel de infecții. Se recomandă ca mai înainte de a rămâne însărcinată să ajungi cu pisica sau cățelul la veterinar pentru a te asigura că și animalele dragi ție sunt bine și sănătoase.

2. Hemoleucograma completă și factorul Rh sunt alte analize sarcină obligatorii. Ar trebui să faci toate aceste analize pentru a-ți fi evaluată starea de sănătate. Vei putea constata dacă ești anemică sau nu, care este grupa de sânge, dacă suferi de colesterol mărit sau dacă tu și partenerul nu sunteți compatibili la factorul Rh.

3. Dublul test este o analiză sarcină extrem de importantă. Cu ajutorul său se poate depista dacă bebelușul are risc să se nască cu malformații grave, precum sindrom Down, Edwards, spina bifida, etc. Toate acestea se pot întâmpla datorită unor anomalii cromozomiale apărute în momentul conceperii și ar putea fi determinate uneori chiar și de vârsta înaintată a părinților.

4. Ecografia de morfologie fetală observă îndeaproape evoluția bebelușului din pântecul mamei sale. Se recomandă efectuarea sa în fiecare trimestru de sarcină, aflând astfel dacă sunt sau nu probleme. De aceea, este bine să efectuați o astfel de ecografie ori de câte ori medicul recomandă acest lucru.

5. Amniocenteza – aceasta este o analiză de sarcină ce se efectuează ori de câte ori se constată o anumită malformație în evoluția bebelușului sau atunci când există riscu de sindrom Down, Edwards, spina bifida. De asemenea, prezența infecțiilor în sarcină sau vârsta înaintată a mamei ar putea determina nevoia efectuării unei amniocenteze.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *