DESPRE ANALIZELE ÎN SARCINĂ

Sarcina este cea mai frumoasă perioadă prin care poate să treacă o femeie, însă, odată cu prima zi de sarcină vine și o responsabilitate foarte mare pentru mamă de a avea grijă corespunzător atât de ea, cât și de făt. De aceea, primele recomandări fac referire la renunțarea la vicii precum alcool, cafea sau țigări și adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o alimentație cât mai nutritivă. În următoarele 9 luni vei putea să îți urmărești la fel ca și până acum programul zilnic, însă, nu trebuie să uiți de vizitele regulate la medicul care îți supraveghează sarcina pentru a te asigura că totul merge conform planului.

DESPRE ANALIZE

Analizele medicale necesare în primul trimestru de sarcină

Prima ta vizită medicală va fi însoțită de o ecografie abdominală pentru a se confirma sarcina și pentru a se stabili vârsta fătului. Prima ecografie va fi și cea pe parcursul căreia vei experimenta sentimente extrem de intense, pentru că abia acum vei realiza că viața ta se va schimba radical. Tot în cadrul primei vizite medicale vei putea discuta cu medicul tău diverse aspecte ale stilului de viață pe care va trebui să îl adopți de acum înainte. Dacă înainte de a rămâne însărcinată nu ți-ai făcut un set complet de analize, în primul trimestru de sarcină acestea sunt obligatorii.

Iată ce conține de obicei un set complet de analize pentru femeile însărcinate: hemoleucograma, analiza biochimică a sângelui, dozarea anticorpilor, serologia hepatitelor B și C, testare pentru diverse boli precum Listeria, Chlamydia, gonoree, sifilis sau HIV și bineînțeles, testul Babeș-Papanicolau.

Analize medicale în săptămâna 12 a sarcinii

Atunci când vei ajunge la 12 săptămâni de sarcină, vei trece din nou printr-o serie de analize, de data aceasta mult mai amănunțite. Una dintre aceste analize este chiar ecografia care permite medicului să observe evoluția fătului, dar și alte malformații care ar putea exista. În afară de ecografia simplă, medicul mai poate cere o ecografie transvaginală pentru a observa mai bine structura fătului.

Tot în această perioadă se realizează și prima analiză morfologică, mai exact ecografia de morfologie fetală care îi permite medicului să studieze atent organele interne ale fătului, dar și vitalitatea fetală compusă din mișcări și activitate fetală. Totodată, în cadrul aceste analize morfologice se vor realiza diverse măsurători ale structurii fătului care vor ajuta în estimarea greutății și a vârstei fătului. În plus, medicului poate observa chiar din acest stadiu incipient anumite anomalii sau situații patologice fetale.

O altă analiză ce se realizează în săptămâna a 12-a este screening-ul pentru detectarea unor anomalii cromozomiale precum sindromul Down, fibroza chistică sau hipoacuzie. Majoritatea acestor anomalii pot fi detectate cu ajutorul ecografiilor, însă, există încă 2 teste care sunt la fel de eficiente. Unul dintre acestea este Dry Testul care ia în calcul vârsta mamei, anumiți parametri biochimici cum ar fi hormonii recoltați din sângele materl, dr și anumiți parametri ecografici cum ar fi vârsta gestațională. Cea de-a doua analiză este Dublul Testul, care nu este la fel de eficient ca Dry Testul, dar este obligatoriu mai ales pentru mămicile cu vârstă peste 35 de ani, riscul de a aduce pe lume un nou-născut cu malformații fiind mai mare în cazul lor.

Ultima analiză pe care medicul tău o poate cere în cadrul săptămânii 12 a sarcinii este examenul pelvin, în timpul căruia acesta îți va examina întregul aparat genital și eventual va recolta culturi pentru a elimina anumite infecții.

Analizele medicale necesare în al doilea trimestru de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină este mai ușor, având în vedere că deja începi să te obișnuiești cu noua ta viață, cu grețurile de dimineață și cu poftele fătului tău. Totodată, în trimestrul 2 nu va trebui să treci de prea multe ori pe la medicul tău. De obicei, te va chema medicul pentru analize în săptămânile 16 și 22 ale sarcinii.

Analize medicale în săptămâna 16 a sarcinii

Această vizită medicală presupune realizarea unei hemograme și a unei ecografii în urma căreia vei putea afla sexul bebelușului. Totodată, în cadrul acestei vizite medicale vei putea discuta deschis cu medicul tău diversite aspecte ce te interesează și veți stabili următoarele direcții de urmare pentru săptămânile ce vin. Tot în această săptămână se continuă analizele efectuate în cadrul vizitei medicale din săptămâna 12. În acest sens, se realizează Triplul Test, numit și Dry Testul de trimestrul 2, prin care se va evalua riscul ca bebelușul să dezvolte în viitor o afecțiune de tub neuronal sau modificări cromozomiale precum sindromul Down (trisomia 21) sau sindromul Edwards (trisomia 18). Dacă rezultatele acestor analize este pozitiv, relevând faptul că există o posibilitate ca bebelușul să dezvolte aceste malformații, se trece la realizarea unor analize genetice și a amniocentezei, care presupune extragerea unei cantități mici de lichid amniotic.

Analize medicale în săptămâna 22 a sarcinii

Începând cu săptămâna 20 a sarcinii, mămicile pot simți primele mișcări ale fătului. Însă, odată cu această săptămână, pot începe și complicațiile. De aceea, analizele din săptămâna 22 a sarcinii sunt de obicei mult mai complexe. Iată care sunt analizele din această perioadă:

Ecografia Doppler: utilizată pentru detectarea ritmului cardiac și al pulsațiilor din diferite vene ale fătului. În acest fel, medicul va putea anliza starea arterei ombilicale, a aortei, a arterelor cerebrale mediane sau a venei cave inferioare.
Analizele de rutină: hemoleucograma, analizele de biochimie și sumarul de urină
Analiza de dozare a anticorpilor IgG sau IgM pentru toxoplasma mai ales pentru gravidele care au un animal de companie
Ecografia morfologică 3D/4D: folosite pentru detectarea malformațiilor. Medicii susțin că anumite defecte congenitale precum: spina bifida, ”gura de lup” sau polidactilia pot fi mult mai ușor detectate cu ajutorul unei ecografii 3D. Ecografiile 4D reprezintă o formă mai modernă a ecografiilor 3D acestea putând să surprindă mișcările fătului.

Analizele medicale necesare în al treilea trimestru de sarcină

Ultimul trimestru de sarcină este și cel mai greu pentru că deja începe să se resimtă greutatea fătului, începi să obosești mai mult și nu mai ai răbdare până la întâlnirea cu bebelușul tău. Totodată, în trimestrul al treilea, vizitele la medic vor fi mult mai dese. În luminile 7 și 8 vei fi nevoită să mergi la control o dată la 3 săptămâni, iar în ultima lună de sarcinp, analizele săptămânale sunt obligatorii. Cele mai semnificative vizite la medic sunt cele din săptămâna 28 și 32.

Analize medicale în săptămâna 28 a sarcinii

Analizele în cea de-a 28-a săptămâna de sarcină sunt similare cu cele din vizitele medicale anterioare. Astfel, se va repeta hemoleucograma mai ales în cazul mămicilor cu anemie, se realizează urocultura și sumarul de urină pentru analizarea nivelului glucozei și a proteinelor din urină. De asemenea, dacă este cazul, se vor recolta secreții vaginale pentru descoperirea unor posibile infecții.

Unii medici recomandă și analiza de toleranță la glucoză pentru depistarea diabetului gestațional. Conform unor studii, 1 din 100 de femei au diabet înainte de a rămâne însărcinate, iar aproximativ 5% din femei fac diabet pe parcursul sarcinii, afecțiune cunoscută sub numele de diabet gestațional. Este important de urmărit și acest aspect deoarece specialiștii susțin că mămicile care suferă de această afecțiune au risc foarte mare de a dezvolta preeclampsie și de a naște copii supraponderali.

Ecografia din săptămâna 28 va determina măsurile fătului, a greutății, a cantității de lichid amniotic existent în jurul fătului, dar și localizarea placentei și poziționării fătului. În cazul în care ai un Rh negativ, tot în această săptămână ți se va administra și o injecție cu imunoglobulină.

Analize medicale în săptămâna 32 a sarcinii

În cadrul vizitei medicale din săptămâna 32 se va realiza și cea de-a treia ecografie morfologică, pentru descoperirea malformațiilor congenitale, dar și o ecografie 3D și 4D pentru a verifica poziția fătului în uter, dar și dimensiunile fătului. Tot în cadrul acestei vizite vei afla cu aproximație care este data aproximativă a nașterii.

Din nou se va relua hemoleucograma dacă în urma rezultatului analizelor anterioare nivelul hemoglobinei a fost mai mic de 10.5 g/dl. Medicul va cere și o examinare pelvină pentru a verifica mai ales colul uterin.

Analizele medicale săptămânale începând cu săptămâna 36 a sarcinii

Începând cu săptămâna 36 va trebui să fii mult mai atentă la tine și la făt, iar vizitele săptămânale până la momentul nașterii sunt obligatorii. Astfel, în fiecare săptămână se va realiza o ecografie pentru verificarea cantității de lichid amniotic, a greutății și ritmului cardiac al bebelușului. Totodată, în cadrul fiecărei vizite medicale ți se va verifica tensiunea arterială și vei fi întrebată de către medic cât de des mișcă bebelușul.

În concluzie, în perioada sarcinii va trebui să ai mult mai multă grijă de tine pentru a putea avea grijă în același timp și de făt. Va trebui să fii mai atentă la ce mănânci, să observi ce îi priește sau nu fătului tău și să te asiguri că îi oferi nutrienții necesari pentru a crește sănătos. Totodată, responsabilitatea ta cea mai mare este să te asiguri că starea de sănătate atât a ta, cât și a fătului, este foarte bună. Primul pas este alegerea unui medic care să îți monitorizeze întreaga sarcină. După ce ai ales medicul, vei stabili cu el când trebuie să mergi la controalele regulate și ce analize va trebui să faci pe parcursul sarcinii. În principiu, în fiecare trimestru va trebui să îți faci analizele regulate care cuprind atât analize de sânge și urină, cât și ecografii și analize morfologice care să depisteze orice malformație congenitală.

Ce e bine să faci după o extracție dentară

Extracția dentară este o intervenție de care se tem foarte multe persoane, însă este o procedură rapidă și nedureroasă prin care, deși se îndepărtează un dinte bolnav, se salvează restul danturii. Dacă de cele mai multe ori, extracția dentară este o intervenție simplă și rapidă, ceea ce face pacientul odată […] mai mult »