Profilul de coagulare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Profilul de coagulare este extrem de folositor în timpul celor nouă luni de sarcină. Pot exista situații în sarcină în care, unele femei însărcinate să sufere de o hipercoagulare a sângelui. În acest caz pot apărea probleme grave – de obicei, fătul nu se va mai oxigena, întrerupându-se astfel circulația către el sau chiar moarte intrauterină. De aceea, în cazul în care medicii observă o astfel de problemă, vor recomanda efectuarea unor teste suplimentare pentru a fi siguri de diagnostic și pentru a recomanda cel mai corect tratament.

Profilul-de-coagulare-analiza-in-sarcina

De obicei, în cazul unui profil de coagulare cu rezultate anormale, medicii vor recomanda pacientei administrarea unei medicații anticoagulante.

Ce riscuri pot apărea?

Profilul de coagulare trebuie realizat în timpul primului trimestrul de sarcină, de obicei, chiar imediat după depistarea sarcinii. Și dacă se constată o hipercoagulare a sângelui, cu valori mult peste medie, medicii ar putea suspecta o trombofilie. Pentru aceste lucru va fi nevoie de investigații suplimentare. De regulă, se recomandă analize imagistice, dar și investigații de laborator. Se vor evalua, în același timp și markerii serici.

O trombofilie nu se remarcă doar printr-o coagulogramă simplă sau prin teste de biochimie ori hemoleucogramă. Este nevoie de investigații numeroase și destul de diverse, dar și de multă experiență medicală.

În cazul în care la profilul de coagulare, rezultatele sunt foarte mari, atunci medicii ar putea recomanda mai multe investigații. Se va urmări nivelul proteinelor C și S, nivelul AT III, nivelul factorului V Leiden sau APCR V, homocisteina, anticoagulantele lupic.

Trebuie știut că trombofilia este o boală care se poate moșteni, de aceea, medicii ar putea recomanda realizarea unor teste moleculare, pentru identificarea mutațiilor de genă implicate în această afecțiune. Se va încerca să se afle dacă trombofilia a fost moștenită doar de la un singur părinte sau de la amândoi, cea din urmă fiind o formă mult mai gravă și greu de tratat.

În sarcină, valorile anormale ale acestui profil de coagulare necesită evaluarea ecografică a fătului pe parcursul celor nouă luni de sarcină, urmărindu-se greutatea și înălțimea acestuia, modul în care se dezvoltă placenta, într-un cuvânt se va urmări viața din pântec cu mare atenție, medicii asigurându-se că totul este în afara oricărui pericol. Se vor face și câteva probe de sânge, pentru determinarea titrului D Dimerilor.

Nu se poate spune că un profil de coagulare nefast trebuie tratat cu ușurință. Medicii vor purta o discuție cu gravida pentru a identifica din familie o moștenire de acest gen. De asemenea, foarte importante sunt și situațiile prin care a mai trecut femeia în trecut (avort spontan, pierderi de sarcină, etc). La fel de importante sunt și viciile, fumatul putând accentua și mai mult niște valori nefaste.

După discuțiile prealabile, medicii vor avea în vedere recoltarea unor probe de sânge, pe stomacul gol, de dimineața. În acest caz, investigațiile probelor de sânge se vor face în laborator de specialitate.

Dacă valorile acestui profil de coagulare nu sunt foarte crescute, ele nu trebuiesc ignorate. Ori de câte ori gravida prezintă riscul de a avea hipercoagulare, atunci medicii vor putea prescrie tratament anticoagulant, ferind femeia, dar și fătul de toate problemele ce ar putea apărea pe parcursul celor nouă luni de sarcină.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *