Hemoleucograma

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Hemoleucograma este una dintre acele analize din sarcină recomandate de către medicul specialist în primul trimestru de sarcină, de obicei după identificarea sarcinii.

Hemoleucograma-analiza-in-sarcina

Hemoleucograma este o analiză extrem de complexă, cu ajutorul căreia se încearcă descoperirea unor afecțiuni grave pe care le poate purta mama și pe care ar putea să le transmită ușor la făt. De aceea, de obicei, această analiză se efectuează chiar și înainte de a rămâne însărcinată, în perioada de preconcepție, astfel încât medicii să se asigure că organismul mamei ar putea fi un mediu primitor pentru bebeluș, sănătos, în care să se poată dezvolta exact așa cum este normal, fără niciun risc major.

Hemoleucograma reprezintă o analiză de sânge, fiind efectuată prin recoltarea unor probe de sânge, identificându-se astfel anumite boli ori diagnostice pe baza numărului globulelor roșii din sânge (RBC), numite eritrocite, ale globulelor albe, numite leucocite (WBC). În același timp, medicii sunt atenți la stabilirea cantității hemoglobinei din sânge (HGB), dar și la valorile globulelor roșii (hematocrit – HCT), mărimea acestora (MCH). Totodată, cu ajutorul acestei analize se va stabili care este dimensiunea globulelor roșii, media concentrației hemoglobinei (MCHC), stabilirea numărului de trombocite (PLT), dar și media volumului globulelor (MCV).

Această analiză sarcină reprezintă un element esențial pentru evaluarea stării de sănătate a femeii însărcinate. În urma evaluării tuturor parametrilor descriși mai sus, mai mult ca sigur medicii vor putea stabili dacă gravida este sau nu expusă riscului dezvoltării unor anemii, infecții acute sau cronice sau dezvoltării unor boli grave, ce i-ar putea pune în pericol siguranța sarcinii.

Iată mai jos care sunt valorile normale ale hemoleucogramei la femei:

  • RBC – 4,,2-5,4 milioane celule/microlitru
  • WBC – 4500 – 10000 celule/mcL
  • HCT – 36,1-44,3%
  • HCG – 12,1-15,1 G/DL
  • MCV – 80 – 95 femtolitru
  • MCH – 27-31 pg/celulă
  • MCHC – 32-36 g/dl.

Ce se întâmplă în cazul unor valori anormale?

Hemoleucograma este, poate, prima analiză sarcină, recomandată de către medic, fiind considerată baza unei sarcini fără riscuri. Ca atare, deși ne vine sau nu să credem, câteva eprubete de sânge demonstrează foarte exact starea de sănătate a mamei, dar și modul în care fătul se va putea dezvolta în pântecul său.

Ca atare, în cazul în care hemoleucograma nu indică niște rezultate corecte, medicii pot suspecta prezența mai multor afecțiuni, unele compatibile cu sarcina, iar altele mai puțin.

De aceea, medicii recomandă efectuarea acestei analize încă din momentul în care cuplul ia în calcul conceperea unui copil. Ori de câte ori există astfel de gânduri, este bine ca ambii parteneri să își cunoască starea de sănătate și astfel, în caz de rezultate anormale, să poată corecta cu ajutorul unui tratament recomandat de către medic.

Spre exemplu, valori prea mari ale globulelor roșii (RBC) ar putea indica afecțiuni foarte grave. Acest lucru determină o lipsă de oxigen în sânge, dar și boli cardiace, afecțiuni renale ori riscul de deshidratare.

Prea puține globule roșii în sânge determină anemie, hemoragie sau pierderi de sânge și chiar leucemie, o afecțiune extrem de gravă.

Atunci când avem în vedere stabilirea numărului de celule albe (WBC), ar trebui să ne gândim la prezența unor infecții puternice, tumori, afecțiuni ale ficatului, mediu toxic atunci când numărul lor este foarte mic.

Un număr mai mare de celule albe le arată medicilor infecții, leucemie, inflamații sau expunerea la stres.

Valorile mici ale hemoglobinei demonstrează prezența anemiilor, iar valorile prea mari ale hematocritului ne arată riscul de deshidratare al organismului. De asemenea, o valoare prea mică a hematocritului poate depista probleme reumatoide, leucemie, dar și carențe nutriționale.

Indiferent cum, hemoleucograma trebuie realizată. Desigur, rezultatele anormale trebuie privită într-un context comun cu celelalte analize, astfel încât diagnosticul să fie cel corect.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *