Examenul de secreție vaginală trebuie să fie efectuat în primul trimestru de sarcină. Cu ajutorul acestei analize sarcină medicii vor constata urmele unor infecții care ar putea afecta sarcina și bebelușul aflat în pântec.
Examenul de secreție vaginală identifică orice scurgere vaginală anormală. Deși este o analiză care trebuie să fie efectuată de orice femeie însărcinată, este indicat ca cele ale căror scurgeri vaginale sunt mult mai abundente, au o nuanță gălbuie și un miros neplăcut să ajungă sa realizeze această analiză.
Despre secreția vaginală, ar trebui să cunoști că simptomele de mai jos trebuie să te îngrijoreze în sarcină și de aceea este obligatoriu să realizezi examenul de secreție vaginală:
- scurgeri cu un miros neplăcut;
- scurgeri vaginale abundente;
- secreția vaginală este consistentă – brânzoasă sau apoasă;
- secreția vaginală are o culoare alb-verzuie sau gălbuie;
- aveți senzație de prurit, usturime sau durere locală;
- apar urme de sânge în urină.
Examenul de secreție vaginală are anumite recomandări mai înainte de a fi efectuat. De aceea, medicii recomandă evitarea contactului sexual cu minim 48 de ore înainte de recoltare. La fel, sunt interzise folosirea cosmeticelor vaginale – creme, dezinfectante, dar și tampoane intravaginală. Sunt interzise și spălăturile vaginale. În același timp, medicii nu recomandă efectuarea examenului de secreție vaginală atunci când gravida urmează deja un tratament local, putând influența destul de mult diagnosticul.
În ce constă examenul de secreție vaginală?
Procedura de recoltare a secreției vaginale nu este deloc dureroasă. Aceasta constă în recoltarea din vagin cu ajutorul unui instrument, cunoscut sub numele de speculum a unei probe de secreție vaginală. Prelevarea durează circa un minut, astfel încât durata șederii gravidei în cabinetul medicului obstretician va fi destul de mică.
Examenul de secreție vaginală se va face în cabinetul unui medic obstretician, pe scaunul ginecologic. Este posibilă recoltarea probelor de secreție vaginală atât în spitalele de stat, cât și în cabinetele ori clinicile private. Secreția prelevată va fi întinsă pe două lamele speciale, care vor fi transmise în laborator, în vederea analizelor de specialitate și investigării probelor la microscop.
Rezultatele examenului de laborator sunt gata în maxim 48 de ore de la prelevarea probei.
Ce se urmărește la examenul de secreție vaginală?
Examenul de secreție vaginală este foarte important, mai ales în sarcină. Cu ajutorul său vor fi identificate infecții periculoase pentru bebelușul aflat în pântecul mamei sale. În același timp, tot prin intermediul acestui examen de secreție vaginală vor putea fi identificate boli cu transmitere sexuală. De aceea, la examenul de secreție vaginală se urmărește identificarea infecțiilor:
- Candida
- Chlamydia
- Mycoplasmă
- Ureaplasmă.
În plus, se va recolta froțiu și floră col și se va efectua și examenul citologic Babeș Papanicolau. În funcție de aceste teste, medicii vor avea cunoștință despre starea de sănătate a colului uterin.
În cazul în care medicii constată o floră afectată de una dintre infecțiile de mai sus vor recomanda repetarea acestor analize și eventual vor recomanda un tratament care să nu afecteze starea de sănătate și dezvoltarea fătului, aflat în pântecul mamei sale.
În trimestrul trei de sarcină, medicii vor recomanda repetarea acestor analize sarcină, examenul de secreție vaginală fiind foarte important mai ales în cazul în care gravida hotărăște să își aducă pe lume bebelușul pe cale vaginală, prin naștere naturală.
Redacția grupului nostru este formata din zeci de redactori responsabili pentru conținutul pe care-l generează și pe care-l lansează atât în mediul online, cât și în print. Prin intermediul lor avem încredere că putem veni în întâmpinarea cititorilor cu informații de calitate, corecte și originale.