Electroforeza hemoglobinei

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Una dintre principalele analize în sarcină este electroforeza hemoglobinei. Această analiză încearcă identificarea diferitelor tipuri de hemoglobină din sânge, fiind o analiză extrem de importantă mai ales pe parcursul primului trimestru de sarcină.

Electroforeza-hemoglobinei

Electroforeza hemoglobinei încearcă identificarea hemoglobinei de tip F, mai exact hemoglobina fetală, precum şi identificarea valorilor hemoglobinei de tip A şi de tip A2. Hemoglobina fetală se găseşte la făt în sarcină, dar și la bebeluşii abia născuți. După naştere, hemoglobina de tip F, hemoglobina fetală, se transformă în hemoglobina de tip A, urmând ca hemoglobina fetală să fie secretată destul de puţin de organism. În cazul în care în urma analizelor se demonstrează prezența unei cantități mari de hemoglobionă fetală, atunci bebelușul ar putea suferi de leucemie sau anemie aplastică, boli grave pentru sănătatea sa. Hemoglobina de tip A este secretată de organismul adulţilor. Atunci când valorile sale sunt mai mici, fiind înlocuite în mare parte de hemoglobina fetală, atunci persoana respectivă ar putea suferi de talasemie.

Cele mai mari probleme în sarcină ar putea fi transmise fătului datorită unei hemoglobine anormale. Dintre cele mai comune tipuri de hemoglobină anormală, enumerăm Hb S ce determină anemia cu celule în seceră, HbE – acest tip apare cu preponderență la persoanele ce au origine în Asia, Hb C apare în cazul siclemiei, Hb D apare la bolnavii de talasemie sau siclemie și Hb H apare la bolnavii de talasemie.

De regulă, în urma acestei analize sarcină au fost identificate numeroase probleme generate de Hb S și Hb C.

Electroforeza hemoglobinei reprezintă un test de sarcină nu întotdeauna recomandat de către medic. Prin electroforeză se va folosi un impuls electric ce are în vedere observarea diferitelor tipuri de hemoglobină anormală. Prin efectuarea acestei analize sarcină se urmărește prevenirea și tratarea din timp a problemelor ce pot apărea datorită anumitor tipuri de hemoglobină anormală. Din cauza acestor afecțiuni ale sângelui, copilul ar putea avea de suferit destul de mult.

În ce constă analiza?

În cazul unui istoric medical al cuplului în acest sens, medicii ar putea recomanda efectuarea acestei analize sarcină.

Testul constă în recoltarea unei probe de sânge, dimineața, pe nemâncate. Analiza presupune prelevarea unei probe de sânge cu ajutorul unui ac subțire din vena pacientei. Analiza nu este deloc invazivă, în cel mai rău caz gravida putând resimți un ușor disconfort. Prin prelevarea acestei probe de sânge pacienta ar putea resimți o ușoară senzație de amețeală, teama recoltării de sânge din brațul pacientei fiind destul de crescut, în cazul unor femei.

După recoltarea probelor de sânge, analizele sunt trimise în laborator pentru analiză. Se urmărește stabilirea tuturor tipurilor de hemoglobină anormală. În funcție de valorile analizelor, medicii vor concluziona dacă există sau nu risc de afecțiuni serioase.

În cazul în care gravida suferă de anemie sau dacă recent a suferit de o transfuzie de sânge, rezultatele ar putea fi eronate. De aceea, este bine să comunicați medicului toate antecedentele medicale avute sau afecțiunile de care suferiți în prezent.

Iată care sunt cele mai corecte rezultate!

Rezultatele pe care medicii le analizează au în vedere stabilirea valorilor hemoglobinei A, hemoglobinei A2 și hemoglobinei F.

Ca atare, o gravidă ar trebui să aibă următoarele valori:

  • Hb A – 95-98% din toată hemoglobina conținută în sânge;
  • HbA2 – 2-3% din toată hemoglobina conținută în sânge;
  • Hb F – trebuie să fie mai mică de 2% din toată hemoglobina conținută în sânge.
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *