Dublu test

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când se face dublu test?

Pentru un diagnostic cât mai corect și pentru evaluarea riscului genetic trebuie să știi când se face dublu test în sarcină.

O investigație cât mai complexă, acest tip de testare genetică, are nevoie de multă atenție. De aceea, medicii îți vor spune cât mai exact când se face dublu test, astfel încât să rezultatele și evaluarea medicală să fie cele mai sigure.

Despre dublu test am aflat că are scop preventiv. Acesta identifică cât mai exact riscul de dezvoltare a unor anomalii genetice la făt. Așa după cum denumirea ne-o spune, este un test „dublu”, un test de screening prenatal care încearcă să evalueză cât mai corect toate anomaliile cromozomiale ale bebelușului. Pentru acest lucru este nevoie atât de realizarea unei ecografii, care are scopul de a măsura translucența nucală, cât și de prelevare a unor teste de sânge. Ambele, vor reuși să îi ofere mamei cel mai corect și sigur rezultat.

În cazul în care istoricul familial ar putea determina transmiterea unor anomalii genetice la bebelușul pe care îl aștepți sau dacă ai deja un bebeluș cu astfel de malformații genetice sau tu ori partenerul suferiți de o boală gravă, este nevoie să acorzi mare atenție acestei testări. În plus, mediul în care trăiești, lucrezi, dar și fumul de țigară, reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea acestor anomalii genetice.

Testul reușește să identifice boli grave. Putem aminti de sindrom Down, Edward, trisomia 18, dar și multe, multe alte malformații. De aceea, este nevoie să cunoști exact când se face dublu test pentru siguranța rezultatelor medicale.

Dublu test trebuie realizat în perioada recomandată de către medic. Este o analiză ce aparține primului trimestru de sarcină. De aceea, se recomandă a fi făcută în perioada 11-14 săptămâni de sarcină, oferind cele mai sigure răspunsuri la întrebările tale.

Și pentru ca totul să îți ofere cel mai sigur răspuns, când se face dublu test trebuie să știi că trebuie ca atât prelevarea probelor de sânge, cât și realizarea ecografiei să se facă în maxim 24-48 de ore, una după cealaltă.

Ca atare, un dublu test încearcă să identifice prin analiza de sânge proteina A – Papp A și hormonul de sarcină – beta HcG (gonadotropina corionică umană). În același timp, medicii corelează cu rezultatele testului și măsurătorile ecografice ale fătului. Se are în vedere măsurarea translucenței nucale (ceafa fătului) pentru a cunoaște cât mai exact dacă există sau nu risc.

Rezultatele dublului test nu se vor da imediat, fiind nevoie de circa 10-14 zile de măsurători, corelări medicale cât mai exacte.

Acum când știi când se face un test de sarcină, mai mult ca sigur îți vei dori să afli și ce reprezintă rezultatul pe care îl aștepți. Deși este o analiză medicală cât mai exactă, dublu test are caracter predictiv, mai exact, nu îți poate dezvălui cu o certitudine de 100% dacă bebelușul va avea sau nu probleme. Ceea ce poate face este să evalueze riscul. De exemplu, o femeie care aduce pe lume un bebeluș la vârsta de 30 de ani are un risc de a naște un bebeluș cu sindrom Down de 1 la 250, pe când o femeie care este însărcinată la vârsta de 25 de ani are un risc de 1 la 1.250. Ca atare, totul este orientativ. Desigur, cu cât rata de risc este mai mare, cu atât va trebui să ai în vedere ceea ce medicul îți recomandă. Se poate întâmpla să existe sugestii de întrerupere a sarcinii – riscul fiind foarte mare.

Și dacă deja ai efectuat dublu test, nu trebuie să ratezi următoarea analiză genetică – triplu test, la fel de importantă pentru evaluarea riscului de malformații genetice ce pot fi transmise la făt.

Continuare >> Vezi cât costă dublu test-ul

Distribuie 0

5 Responses

    1. Ce gandire poti avea!! Nu e mai bine sa faci toate analizele preventiv sa te asiguri ca ingerasul tau e bine?? Mi-as da si casa sa stiu ca e bine! In aceste momente nu te mai gandesti la bani !!!

      1. Ți ai da și casa… Și dacă aflii că nu e bine ce? Daca are sindromul Down nu îl mai iubești sau nu l mai naști.. eu nu gândesc așa. Copilyl meu e bine venit oricum a fi.

        1. Cred ca analiza aceasta nu este ca sa iti spuna ca bebeluul e bine, ci tocmai, identifica daca exist risc de anomalii. Si doar daca mama este dispusa la un avort in cazul in care se identifica ceva rau. Sa ne rugam, mai bine ca pruncii nostri sa fie ocrotiti. Sanatate tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *