Rezultatele unui dublu test reușesc să prevină cele mai grave afecțiuni genetice, pe care le-ar putea dezvolta bebelușul în pântecul mamei sale. De aceea, este bine să țineți cont de sfaturile medicului și să efectuați această analiză sarcină ori de câte ori medicul vă recomandă.
Fiind o investigație medicală extrem de importantă, orice dublu test trebuie realizat cu multă grijă, exact în perioada recomandată de către medic. De obicei, orice obstretician va recomanda recoltarea unor probe de sânge pentru efectuarea acestei investigații în săptămânile 11 – 14 de sarcină.
Dar ce înseamnă dublu test?
Cu siguranță, multe femei însărcinate s-au întrebat măcar o dată ce înseamnă dublul test. Aceasta reprezintă o investigație mai complexă care include atât partea de examinare ecografică pentru depistarea translucenței nucale, cât și recoltarea unor probe de sânge pentru depistarea valorilor beta-HcG și PAPP A. În urma efectuării acestor investigații, ce trebuiesc făcute la un interval scurt de timp una de cealaltă, medicii vor concluziona dacă bebelușul ce se află în pântecul mamei ar putea prezenta un risc mare de a dezvolta anomalii genetice grave, precum sindrom Down, sindrom Edwards, etc.
Un dublu test reprezintă un test de screening prenatal, ce are rolul de a evalua dacă bebelușul s-ar putea sau nu naște cu astfel de probleme. Ca atare, sunt luați în considerare mai mulți factori implicați, printre care am putea aminti materialul genetic, disfuncțiile unui organ.
Pentru niște rezultate cât mai exacte, dublul test are în vedere determinarea cât mai exactă a markerilor biochimici fetali ce se află în sângele mamei, dar și identificarea valorilor proteinei A plasmatice ce are legătură cu sarcina. În cazul în care valorile acestei proteine A plasmatice sunt mai mici decât ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a unui sindrom Down, preeclampsie, naștere prematură sau alte probleme la fel de grave.
Tot prin intermediul acestei analize sarcină, medicii de laborator au în vedere stabilirea cu exactitate a valorilor beta-HcG, mai exact a hormonului numit gonadotropina corionică umană, hormon asociat sarcinii. În cazul în care rezultatele sunt mai mari decât ar fi normal, atunci riscul de a dezvolta anumite malformații grave este destul de crescut.
Pentru identificarea cât mai exactă a valorilor acestei analize – dublu test – medicii au în vedere calcularea valorii multiplului de mediană (MoM). Acest lucru se realizează cu ajutorul computerului și se are în vedere gradul de risc biochimic pentru dezvoltarea celei mai grave afecțiuni genetice – sindrom Down. Tot în cadrul identificării acestor parametri, medicii au în vedere observarea riscului pentru dezvoltarea trisomiei 18. Pentru acest lucru este necesar să se calculeze valorile multiplului de mediană, raportate la vârsta mamei.
Un dublu test corect efectuat se referă și la observarea translucenței nucale. Astfel, în acest caz se încearcă identificarea grosimei cefei bebelușului. În cazul în care apar valori anormale, riscul de a dezvolta sindrom Down este din ce în ce mai crescut.
Continuare >> Vezi ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul unui dublu test?
Redacția grupului nostru este formata din zeci de redactori responsabili pentru conținutul pe care-l generează și pe care-l lansează atât în mediul online, cât și în print. Prin intermediul lor avem încredere că putem veni în întâmpinarea cititorilor cu informații de calitate, corecte și originale.
Redacția grupului nostru este formata din zeci de redactori responsabili pentru conținutul pe care-l generează și pe care-l lansează atât în mediul online, cât și în print. Prin intermediul lor avem încredere că putem veni în întâmpinarea cititorilor cu informații de calitate, corecte și originale.
5 Responses
Daca nu se depisteaza clar bolile enumerate mai sus ,se face in zadar ,ca nu ai ce face cu banii.
Ce gandire poti avea!! Nu e mai bine sa faci toate analizele preventiv sa te asiguri ca ingerasul tau e bine?? Mi-as da si casa sa stiu ca e bine! In aceste momente nu te mai gandesti la bani !!!
Ți ai da și casa… Și dacă aflii că nu e bine ce? Daca are sindromul Down nu îl mai iubești sau nu l mai naști.. eu nu gândesc așa. Copilyl meu e bine venit oricum a fi.
Cred ca analiza aceasta nu este ca sa iti spuna ca bebeluul e bine, ci tocmai, identifica daca exist risc de anomalii. Si doar daca mama este dispusa la un avort in cazul in care se identifica ceva rau. Sa ne rugam, mai bine ca pruncii nostri sa fie ocrotiti. Sanatate tuturor!
Stiti cumva ce pret are? Multumesc !