Biochimia

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Biochimia reprezintă o altă analiză ce trebuie realizată pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Deși termenul pare destul de dificil, în realitate biochimia este o analiză care reflectă compușii sângelui.

Analize-Biochimia-in-sarcina

Atunci când efectuezi în sarcină biochimia va trebui să cunoști că probele recoltate se vor împărți în ser și cheag. Atât serul, cât și analiza plasmei reprezintă de fapt testul de biochimie.

Sângele are drept componentă de bază plasma, în care se găsesc globulele albe, roșii și trombocitele. Cu ajutorul sângelui, noi, oamenii ne asigurăm supraviețuirea. Acesta are rolul de a transporta toate substanțele necesare către țesuturi. Așadar, nu ne putem imagina viața fără sânge și fără componentele acestuia de bază.

Prin analiza cunoscută sub numele de biochimia sângelui, specialiștii din laborator vor observa valorile glicemiei, a funcției renale, dar și balanța hidro-electrolitică. Pentru cele mai bune rezultate, gravida trebuie să nu mănânce nimic mai înainte de recoltare.

Ce urmărește biochimia?

Determinarea valorilor glicemiei

Iată cel mai important test urmărit de această analiză sarcină. De obicei, se urmărește ca femeia însărcinată să aibă valorile glicemiei situate între 65-110 mg/100 ml sânge. În cazul în care valorile sunt mai mari avem de-a face cu hiperglicemie și ca atare cu un posibil diagnostic de diabet zaharat și pancreatic. Hipoglicemia (valori mai mici decât normal) ar trebui să evidențieze boli ale ficatului, oboseală, efort fizic, probleme endocrine.

Determinare valorilor proteinelor din sânge

Se are în vedere numărul total de proteine din sânge. Valorile normale trebuie să se încadreze între 6,6 și 8,6 g/100 ml. Se analizează albumina, globulina, fibrinogenul, acidul uric, creatinina, ureea.

Acidul uric, creatinina și ureea reprezintă deșeuri proteice care rămân după consumul de proteine, fiind scoase din organism prin urină sau transpirație. Atunci când valorile sunt prea mari, cu siguranță vor apărea și probleme. Despre valorile normale ale deșeurilor proteice, putem spune că acidul uric din sânge ar avea valorile 2-5 mg/100 ml, iar în urină 0,30-0,80 g/24h, ureea (în sânge) – 20-50 mg/100 ml, iar în urină 15-35 g/24h, creatinina (în sânge) – 0,6-1,2 mg/100 ml, iar în urină 0,8-1,9 g/24h.

Determinarea valorilor lipidelor din sânge

Se urmărește observarea cantității de lipide din organism, trigliceride, colesterol și lipoproteinele.

Determinarea valorilor bilirubinei

În cazul în care bilirubuna secretată de organism este mai mare, atunci se poate vorbi despre boli grave de ficat ce trebuiesc investigate cu mare atenție.

Determinarea enzimelor din sânge

Rolul enzimelor constă în sintetizarea lipidelor, glucidelor și proteinelor în unele simple. Se urmărește fosfataza alcalină, aldolaza, fosfataza acidă, colinestaraza, amilaza, transaminazele, creatininkinaza, lactat dehidrogeneza.

Determinarea valorilor hormonilor

De obicei, în cadrul acestei investigații, medicii urmăresc determinarea valorilor hormonului de sarcină, gonadotropina corionică umană, dar și hormonii glandei suprarenale și a glandei tiroide.

Determinarea valorilor mineralelor

Prin această analiză de sarcină se urmărește identificarea valorilor sodiului, fosforului, calciului, clorului, magneziului, potasiului, fierului, plumbului și iodului. Cu toate acestea, se va ține cont de stilul de alimentație din perioada în care se face testul. Dacă alimentația este săracă în vitamine și minerale, atunci valorile acestora ar putea fi mai mici.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *