Anticorpii anti Rubella

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Anticorpii anti Rubella reprezintă una dintre cele mai importante analize din sarcină, recomandate mai ales în primul trimestru de sarcină. Depistarea valorilor anticorpilor anti Rubella este necesară pentru a se afla dacă femeia însărcinată are sau nu infecția prezentă în organism. De obicei, rubeola reprezintă o boală contagioasă, ce se poate transmite, mai ales în primul trimestru și la bebeluș. Odată contactată, infecția cu rubeolă poate determina malformații grave la făt, ce nu pot fi corectate ușor aproape prin nicio intervenție chirurgicală.

Analiza-Anticorpii-Anti-Rubella-in-sarcina

Printre anticorpii anti Rubella recomandăm depistarea valorilor de tip IgM și IgG. De obicei, de la contactarea infecției cu rubeolă, organismul oricărei persoane va începe să producă anticorpi la un interval de două-trei săptămâni. Așadar, dacă medicul suspectează infectarea femeii se poate recomanda repetarea testului medical.

De ce este recomandată efectuarea acestei analize în sarcină?

Se poate spune că o sarcină are nevoie de o mamă perfect sănătoasă. De aceea, se recomandă ca atât înainte de sarcină, cât și după ce femeia a rămas însărcinată să se efectueze această analiză. De asemenea, atunci când femeia prezintă anumite erupții cutanate și are febră, medicul ar putea recomanda realizarea testului.

Și pentru a răspunde corect la întrebarea de ce este recomandată efectuarea acestei analize este bine să ne gândim la problemele ce ar putea fi transmise fătului, odată cu infectarea. Un copil a cărei mamă a fost purtătoare a virusului rubeolic și astfel i-a fost transmisă infecția în sarcină, ar putea avea de suferit, având probleme de auz, văz, boli ale sistemului nervos central, dar și probleme cardiovasculare.

Anticorpii anti Rubella – cum se realizează analiza?

Această analiză sarcină presupune recoltarea unei probe de sânge din brațul pacientului. Putem spune că testul este ușor invaziv, pacienta putând resimți o ușoară senzație de durere la nivelul brațului, în momentul în care se face recoltarea.

Ca atare, anticorpii anti Rubella nu reprezintă o analiză sarcină grea, femeia însărcinată putând-o efectua destul de ușor, mai ales în primul trimestru de sarcină, la recomandarea medicului specialist.

Rezultatele analizei!

În cazul în care medicii nu vor depista anticorpi de tipul IgG în organismul femeii însărcinate, atunci mai mult ca sigur aceasta nu a fost infectată și nici măcar vaccinată. De aceea, riscul ca infecția să îi fie transmisă este foarte mare, fiind recomandată multă prudență pacientei.

În cazul în care în urma analizei medicale, medicii constată că în organismul femeii există anticorpi de tipul IgG și lipsa anticorpilor de tipul IgM, atunci este posibil ca femeia să fi contactat infecția mai demult sau a fost vaccinată cândva împotriva acestui virus. De aceea, organismul va avea imunitate împotriva acestei afecțiuni.

Dacă la un bebeluș abia născut se depistează anticorpi de tipul IgG, atunci acest lucru demonstrează că aceștia au trecut de la mamă la făt prin placentă, având rolul de a-l proteja în fața infecției.

În cazul în care există în organism anticorpi de tipul IgM, atunci am putea concluziona că organismul femeii a fost recent expus acestui virus, riscul fiind foarte mare pentru bebeluș, virusul putând pătrunde prin placentă la bebeluș, afectându-l grav.

Pentru rezultatele cele mai concludente este indicată evaluarea atât a valorilor anticorpilor de tip IgM, cât și ai anticorpilor de tip IgG. În cazul în care vă doriți depistarea doar a anticorpilor de tip IgM, este posibil ca rezultatele să nu fie cele mai sigure și să fie nevoie de repetarea testului.

Un lucru esențial pentru siguranța testului este ca pacientul să nu ia medicamente care să interacționeze cu testarea, astfel încât să denatureze rezultatul final.

În cazul în care se depistează prezența virusului în organism, medicii ar putea sugera, după caz, efectuarea amniocentezei, prin prelevarea de lichid amniotic, care să ateste dacă fătul a fost sau nu afectat de această infecție, evaluând cât mai corect riscurile la care este expus.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *