Anticorpii anti CMV

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Anticorpii anti CMV reprezintă o analiză obligatorie în sarcină, fiind recomandați a fi efectuați în prima parte a primului trimestru de sarcină, de îndată ce ați aflat că veți deveni mămică.

Anticorpii-anti-CMV-sarcina

Ori de câte ori medicii constată că gravida a fost purtătoarea acestui virus sau atunci când aceasta prezintă simptomele infecției, mai mult ca sigur vor recomanda de urgebță efectuarea acestei analize sarcină – anticorpii anti CMV.

Citomegalovirusul reprezintă o infecție periculoasă în sarcină, ce are nevoie de urmărire atentă, pe parcursul celor nouă luni.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale infecției cu CMV, amintim:

  • febra ușoară;
  • stare de oboseală;
  • roșu în gât;
  • umflarea ganglionilor limfatici.

Anticorpii anti CMV fac parte din paleta TORCH, alături de rubeolă, toxoplasma și virusul Herpes simplex. O infecție cu CMV, contactată în primul trimestru de sarcină ar putea conduce la o evoluție nefastă pentru bebeluș, producând malformații congenitale grave.

Recoltarea probelor!

Procedura de recoltare a probelor pentru detectarea infecției cu CMV nu este dureroasă. În funcție de recomandarea medicului, anticorpii anti CMV pot fi depistați atât prin recoltarea unor probe de sânge, dar și prin probe de urină sau spută. Procedura nu este foarte dureroasă, proba de sânge creând un ușor disconfort pacientei. De aceea, nu trebuie să vă speriați. În același timp, în cazul în care medicii constată prezența infecției, s-ar putea să recomande efectuarea unor teste suplimentare, pentru depistarea dacă infecția a ajuns sau nu la bebeluș, precum amniocenteza.

Ce presupune testarea?

Anticorpii anti CMV au în vedere depistarea cu exactitate dacă gravida este sau nu purtătoare. În cazul în care se constată că este purtătoare, atunci medicii vor încerca să depisteze când anume a contactat infecția, dacă este o infecție din trecut sau luată recent. De aceea, anticorpii anti CMV sunt IgM și IgG.

Anticorpii IgM apar atunci când gravida a contactat infecția, de obicei în primele două săptămâni de la expunerea la virus. Pe măsură ce timpul va trece, infecția va fi prezentă în organism, dar ulterior, valorile anticorpilor IgM vor scădea, fiind mai greu de detectat. De asemenea, în cazul reactivării infecției latente, atunci organismul va produce o cantitate mare de anticorpi IgM.

Anticorpii IgG nu apar imediat. Ei sunt produși de organism la un interval de circa câteva săptămâni, protejând în fața infecțiilor primare. Ca atare, nivelul anticorpilor IgG va fi mai mare în cazul infecțiilor primare, iar mai apoi se va stabiliza, pe măsură ce virusul va fi inactiv. Medicii costată că persoana infectată va fi purtătoare a anticorpilor de tip IgG pentru tot restul vieții.

În urma analizei probelor recoltate, medicii vor putea constata cât mai exact dacă este vorba despre o infecție primară sau despre o infecție latentă, ce se poate reactiva. În plus, prin amniocenteză, medicii vor putea constata dacă infecția a ajuns sau nu la bebeluș.

Rezultatele analizelor

  • IgM negativ/IgG negativ – gravida nu este infectată cu citomegalovirus
  • IgM pozitiv/IgG negativ – arată o infecție primară activă, recent contactată sau reactivarea unei infecții latente;
  • IgM pozitiv/IgG pozitiv – arată o infecție primară activă, recent contactată sau reactivarea unei infecții latente;
  • IgM negativ/IgG pozitiv – arată o infecție latentă, nepericuloasă pentru bebeluș.

În cazul în care o persoană are simptomele mai sus menționate și rezultatele de mai sus arată o infecție primară, atunci cultura virală ar putea arăta că infecția cu CMV este activă. În cazul în care cultura este negativă, simptomatologia de mai sus, resimțită de pacientă, ar putea avea o altă cauză sau CMV prezent în organism are un nivel prea mic pentru a fi depistat.

Indiferent cum, anticorpii anti CMV trebuiesc realizați în primul trimestru de sarcină, fiind analize extrem de importante. În cazul transmiterii infecției la bebelușul aflat în pântec, riscurile pentru sarcină sunt majore și deloc de neglijat.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *