Analize urină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Analiza la urină este obligatorie în primul trimestru de sarcină. Majoritatea medicilor ginecologi sunt de părere că sumarul de urină poate să ateste o serie întreagă de afecțiuni, ce ar putea afecta perioada celor nouă luni. De aceea, analiza urină se va repeta, în funcție de recomandarea medicului și în trimestrul doi de sarcină, precum și în ultimul trimestru de sarcină. De asemenea, analiza urină se va repeta în cazul în care se constată anumite modificări ale probei de urină, în vederea stabilirii unui diagnostic cât mai corect.

Analiza-urina-sarcina

Prin analiza urinei medicii urmăresc depistarea infecției urinare. O astfel de afecțiune ar putea determina numeroase probleme în sarcină și de aceea, ar trebui identificată și tratată din timp. Dacă medicii o vor identifica, gravidei îi vor fi administrate medicamente antibiotice, care să nu pună în pericol fătul.

La analiza urină se va urmări glicozuria sau valoarea glucozei din urină. Aceasta ar putea da indicii cu privire la posibilitatea ca gravida să se îmbolnăvească de diabet gestațional. În cazul în care medicii vor observa modificări ale glicozuriei, vor recomanda efectuarea unui test de toleranță la glucoză, acest lucru dând indicii asupra îmbolnăvirii de diabet gestațional. Există situații în care testul de toleranță la glucoză să fie recomandat a fi efectuat, mai ales spre finalul perioadei de sarcină, între săptămânile 24-28 de sarcină, riscul de diabet gestațional fiind mai mare în această perioadă.

Tot prin analiza urină, medicii vor urmări proteinuria, mai exact cantitatea de proteine ce sunt eliminate în urină. Această investigație ar putea da semnale de infecție urinară puternică, preeclampsia și eclampsia, două afecțiuni serioase ale sarcinii.

Corpii cetonici urinari vor fi evidențiați tot cu ajutorul acestei analize de urină în sarcină. De obicei, corpii cetonici sunt prezenți în urină rar, mai ales la persoanele care suferă de diabet zaharat. În cazul în care gravida suferă de diabet zaharat, atunci simptomatologia sarcinii este mult mai agresivă.

Hematiile și bacteriile urmăresc identificarea diagnosticului de infecție urinară. De aceea, ele trebuiesc investigate cu mare atenție.

Ce cuprinde analiza la urină și cum se efectuează?

Analiza la urină cuprinde în principal un sumar de urină și urocultura. Aceste analize sunt non invazive și constau în prelevarea corectă, într-un recipient curat a unei probe de urină.

Atunci când vorbim despre prelevarea corectă a probei de urină trebuie să avem în vedere atât colectarea probei într-un recipient curat, cât și igienizarea zonei cu apă și săpun, astfel încât proba recoltată să nu fie afectată.

Sumarul de urină este ușor de efectuat, în laborator. Cu ajutorul unor stickuri impregnate cu reactivi speciali ce sunt introduși în proba de urină, medicii își vor putea da seama dacă există sau nu vreo modificare patologică a urinei. În același timp, o parte din proba de urină este analizată în laborator, hematiile și bacteriile fiind supuse unei analize la microscop. De asemenea, medicii vor analiza probele cu ajutorul unor reacții biochimice destul de importante.

Urocultura este o altă analiză ce constă în prelevarea unei probe de urină. De obicei, cu ajutorul acestei analize se identifică cât mai exact dacă gravida suferă sau nu de infecție urinară. Această probă de urină se recoltează într-un recipient steril, astfel încât proba să nu fie afectată de nicio bacterie din exterior.

Pentru urocultură, proba de urină este analizată în laborator, la microscop. În cazul în care se constată că gravida suferă de infecție urinară, mai mult ca sigur, medicii vor realiza și o antibiogramă pentru a stabili care este antibioticul la care bacteria poate fi omorâtă.

Orice analiza de urină are nevoie de un timp de circa 48 de ore pentru procesarea sa cât mai corectă.

În cazul în care medicii constată că gravida suferă de infecție urinară, medicii îi vor administra gravidei un antibiotic ușor și potrivit distrugerii bacteriei, constatat prin antibiogramă, astfel încât bebelușul să nu fie deloc afectat.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *