Analize toxoplasmoză

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În categoria acelor analize de toxoplasmoză necesare identificării infecției se numără anticorpii anti Toxoplasma de tip IgM sau IgG.

Analize-taxoplasmoza-sarcina

Analizele pentru toxoplasmoză intră în categoria analizelor TORCH, un screening complet care încearcă să identifice cât mai exact dacă femeia însărcinată suferă sau nu de toxoplasmoză, citomegalovirus, rubeolă sau herpes simplex. De aceea, catalogăm aceste analize toxoplasmoză ca fiind teste medicale de bază, fără de care nu se poate identifica dacă femeia însărcinată ar putea suferi de o infecție, de așa natură încât să îi pună bebelușului viața în pericol.

Aceste analize pentru toxoplasmoză reușesc să identifice dacă femeia a fost expusă toxoplasmei gondii, dar mai ales dacă infecția a fost sau nu contactată în timpul celor nouă luni de sarcină. Cel mai periculos este ca infecția să nu fi fost contactată în timpul sarcinii, mai ales pe parcursul primului trimestru de sarcină.

Analizele pentru identificarea toxoplasmozei sunt teste ușoare, care constau în prelevarea unei probe de sânge. Atunci când se constată prezența infecției în organism, medicii ar putea recomanda realizarea unei amniocenteze, prin prelevarea lichidului amniotic, medicii putând constata dacă infecția pe care mama o poartă a afectat sau nu bebelușul nenăscut.

Ori de câte ori femeia este expusă riscului de infectare ori deja a fost infectată, organismul său va începe să producă anticorpi de tip IgM și IgG.

Anticorpii de tip IgM sunt prezenți în organismul tuturor persoanelor infectate. De obicei, valorile acestor anticorpi sunt mai mari în primele două săptămâni de la infecție, urmând ca acestea să scadă odată cu trecerea timpului. De asemenea, pe fondul unei imunități slăbite, organismul va activa valorile acestor anticorpi. De aceea, ori de câte ori infecția se reactivează, medicii ar putea identifica valori mai mari. În plus, anticorpii IgM sunt găsiți în organismul copilului mic și determină o infecție congenitală.

Anticorpii IgG apar atunci când infecția este deja instalată în organism, iar parazitul Toxoplasma gondii nu mai reacționează. Ca atare, orice persoană care a contactat infecția va avea un nivel de anticorpi de tipul IgG mai mare, pentru tot restul vieții.

În funcție de măsurătorile celor două tipuri de anticorpi, medicii ar putea observa dacă infecția este prezentă în organism de mai mult timp sau este contactată destul de recent.

De ce se recomandă efectuarea de analize pentru toxoplasmoză?

Acest tip de analize toxoplasmoză se efectuează ori de câte ori există suspiciunea ca femeia însărcinată să fi contactat infecție. De asemenea, dacă femeia a fost expusă unui mediu în care există pisici, excremente de pisici, a consumat carne incorect pregătită ori a băut apă infectată, atunci aceste analize toxoplasmoză sunt obligatorii. În plus, dacă organismul este slăbit ori gravida prezintă semne de gripă și răceală, atunci mai mult ca sigur se va recomanda efectuarea acestor analize sarcină obligatorii.

Atunci când valorile IgM au ieșit destul de mari, medicii vor putea recomanda efectuarea mai multor prelevări ori realizarea amniocentezei. Prin recoltarea de lichid amniotic, se va putea determina cât mai exact dacă fătul este sau nu afectat de infecția cu toxoplasma gondii.

Cum se interpretează rezultatele:

  • IgM negativ/IgG pozitiv – infecția a fost contactată mai demult, nu există riscu pentru bebeluș;
  • IgM negativ/IgG negativ – mama nu este purtătoarea acestei infecții, nu există risc;
  • IgM pozitiv/IgG negativ – infecția a fost contactată recent / există risc de transmitere la făt;
  • IgM pozitiv/IgG pozitiv – infecție curentă/infecție cronică – infecția ar putea fi reactivată/există risc pentru făt.
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *