Analize tiroidă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru supravegherea evoluției sarcinii este nevoie de efectuarea analizelor de tiroidă, astfel încât să te asiguri că organismul tău secretă un nivel corect de astfel de hormoni.

Analize-tiroida-sarcina

Analizele pentru tiroidă sunt menite să reflecte evoluția glandei tiroide. O dereglare a acesteia ar putea afecta destul de mult evoluția sarcinii și mai ales dezvoltarea sistemului nervos central al bebelușului. Pentru rezultate cât mai sigure, medicii recomandă observarea valorilor TSH, acel hormon care are rolul de stimulare tiroidiană.

Pentru reflectarea unor probleme ale glandei tiroide este nevoie de analize de tiroidă și în mod deosebit evidențierea valorilor TSH-ului. Ca atare, orice dereglare a hormonului de stimulare tiroidiană (TSH) ar putea evidenția fie o problemă de hipotiroidie, fie hipertiroidism.

Hormonul de stimulare tiroidiană se găsește în creier, la nivelul glandei pituitare. Acesta are un mare beneficiu pentru tiroidă, ajutând-o să producă atât triiodtironina, cât și tiroxina, doi hormoni extrem de importanți.

Sarcina și tiroida

În timpul celor nouă luni de sarcină pot apărea numeroase probleme, generate de valori mai mari sau mai mici ale hormonilor. Nu putem nega faptul că hormonii tiroidieni pot fi influențați major de acțiunea unor alți hormoni ai sarcinii – estrogenul și gonadotropina corionică umană. În acest mod, starea bebelușului ar putea fi influențată destul de mult. De aceea, este nevoie de multă atenție și de realizarea tuturor acelor analize de tiroidă care să ateste valorile reale ale hormonilor tiroidieni.

Când se realizează toate acele analize pentru tiroidă?

În principal, medicii vor recomanda să se efectueze testul TSH. De aceea, în primul trimestru de sarcină, orice medic ginecolog ar putea recomanda efectuarea acestor analize de tiroidă.

În același timp, aceste analize de tiroidă ar putea fi repetate dacă apar stări sau simptome care să coincidă cu dereglări ale glandei tiroide.

Printre cele mai des întâlnite simptome ale unei dereglări ale glandei tiroide în timpul sarcinii, amintim creștere mare în greutate sau, din contră, slăbire accentuată, stare de oboseală, constipație, stare de iritabilitate, căderea părului, gaze intestinale, gușă, ritm cardiac redus, menstruație abundentă, uscarea pielii, transpirație, senzație de mâncărime.

Toate aceste simptome descrise mai sus sunt asociate fie hipotiroidismului, fie hipertiroidismului. De aceea, pentru a diagnostica cât mai corect afecțiunea mamei este nevoie de realizarea acelor analize tiroidă, care să demonstreze valorile reale. În funcție de acest lucru, medicii vor recomanda și prescrie un tratament care să vindece problemele și astfel nici mama, nici bebelușul să nu aibă deloc de suferit.

În ce constă realizarea analizelor de tiroidă?

Analizele de tiroidă se efectuează prin prelevarea unor probe de sânge de la femeia însărcinată. Medicii vor investiga atent proba de sânge prelevată și astfel vor reuși să ofere un diagnostic corect.

Ca atare, acest tip de analize tiroidă nu sunt invazive, sunt ușor de realizat și nu afectează starea de bine a femeii însărcinate.

În cazul în care valorile TSH sunt mai mici sau mai mari, pot apărea numeroase probleme ce pot fi transmise fătului. Un nivel mai mare de TSH va determina riscul de prematuritate. În plus, valori mici ale TSH ar putea determina probleme la nivelul sistemului nervos central al bebelușului și malformații congenitale destul de grave.

Care sunt valorile normale ale TSH?

Medicii sunt de părere că valorile acestor analize sarcină diferă în funcție de perioada în care se efectuează testul la sânge.

  • Ca atare, în primul trimestru de sarcină, valorile normale sunt: 0,24 – 2,99.
  • În trimestrul doi de sarcină, valorile TSH se pot încadra între 0,46 – 2,95.
  • În trimestrul trei de sarcină, valorile TSH se pot încadra între 0,43 și 2,78.
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *