ANALIZE TRIMESTRUL I DE SARCINĂ

Este obligatoriu să faci analize în trimestrul I de sarcină, chiar imediat după ce medicul a confirmat prezența unei sarcini.

Analize-primul-trimestru-de-sarcina

Aceste analize din trimestrul I de sarcină se efectuează pentru siguranța și sănătatea sarcinii, așa încât la finele perioadei celor nouă luni să poți fi sigură că aduci pe lume un bebeluș perfect sănătos, fără probleme medicale.

În timpul celor nouă luni de viață intrauterină, bebelușul are nevoie de o atenție specială. De aceea, încă de la prima vizită la medic, acesta îți va spune cum anume să te îngrijești, de ce să te ferești, punctând și sfaturi importante despre alimentație și hidratare. În plus, cu siguranță nu va uita de nevoia de a efectua toate acele analize sarcină trimestrul I care să determine cât mai exact starea ta de sănătate, din grijă pentru copil.

Un bebeluș aflat în pântecul mamei sale are nevoie de un mediu primitor, sigur și mai ales foarte sănătos, pentru a-i fi bine, a crește și a se face mare. De aceea, gravida trebuie să asculte cu mare atenție toate sfaturile medicului și să efectueze pas cu pas toate acele analize sarcină trimestrul I vor fi necesare, pentru a se asigura că totul va decurge normal, așa cum ar trebui.

Setul de analize din trimestrul I de sarcină se va efectua de obicei între săptămânile 11-14, mai exact, spre finalul primul trimestru, atunci când evoluția sarcinii certifică că totul va fi bine. Aceste investigații și analize sunt menite să îți spună că sarcina va decurge perfect normal, că organismul mamei va fi capabil să combată infecțiile care ar putea afecta bebelușul și totodată că nu există risc pentru a dezvolta nicio anomalie congenitală, greu de remediat după naștere, precum sindrom Down ori Edwards ori anumite probleme ale aparatului respirator sau malformații cardiace.

De aceea, în prima perioadă a sarcinii este bine să ai în vedere evaluarea stării tale de sănătate, prin efectuarea unui set complet de analize sarcină trimestrul I, așa încât să te asiguri că atât tu, cât și bebelușul veți fi perfect sănătoși.

Dar iată o parte dintre cele mai importante analize sarcină trimestrul I:

Ecografia, examen medical obligatoriu!

Această investigație se efectuează încă de la primul consult medical, atunci când rezultatele testului de sarcină ți-au evidențiat deja prin prezența celor două liniuțe că ești însărcinată. Cu ajutorul acestei ecografii transvaginale medicul va depista cu precizie dacă ești sau nu însărcinată și în același timp va putea să îți comunice care este vârsta gestațională, dar și dezvoltarea corectă a sacului embrionar. Tot în cadrul acestui control medical, mai mult ca sigur medicul va observa poziția uterului și a celorlalte organe genitale implicate în cadrul acestui proces.

Analizele de rutină ale sângelui!

Se pare că aceste analize sunt nu numai obligatorii pe parcursul primului trimestru de sarcină, ci și înainte sau după această perioadă. Prin hemoleucogramă este absolut necesar să observi cu atenție numărul de globule roșii, dacă suferi sau nu de anemie și să afli dacă prin numărul globulelor albe suferi sau nu de o eventuală infecție.

Un alt examen de sânge extrem de important în primul trimestru de sarcină este glicemia. Cunoscând valorile glicemiei, medicul poate stabili cu mare precizie dacă ești sau nu predispusă diabetului gestațional, un lucru extrem de periculos, mai ales pentru bebeluș.

Tot în cadrul analize sarcină trimestrul I de rutină se încadrează și stabilirea grupei de sânge și mai ales a Rh-ului. În cazul în care până acum nu cunoșteai grupa sanguină, în sarcină medicul îți va include pe lista analizelor obligatorii stabilirea acesteia. În plus, este important pentru sarcină să cunoști care este factorul Rh, atât al tău, cât și al partenerului. Ca atare, ambii veți fi testați pentru acest lucru. Rh-ul reprezintă o proteină ce se găsește în sânge și care are un rol important pentru siguranța sarcinii. De aceea, indicat ar fi ca el să fie pozitiv, la ambii parteneri de cuplu. În cazul în care Rh-ul este negativ, atunci proteina lipsește din sânge, astfel încât anticorpii ce se află în organismul tău vor ataca globulele roșii ale copilului, cu scopul de a le distruge. În acest mod, se poate ajunge la dezvoltarea bolii hemolitice izoimune sau icter hemolitic. Într-o astfel de situație, medicul va interveni prin administrarea unei doze de imunoglobuline, așa încât să ferească bebelușul de atacul anticorpilor mamei.

Tot în cadrul analize sarcină trimestrul I fac parte și cele pentru identificarea infecției cu rubeolă. În cazul în care deja ai fost bolnavă de rubeolă, riscul dispare, însă atunci când rubeola este depistată în sarcină ar putea conduce la malformații grave. De aceea, cei mai mulți medici ar putea recomanda administrarea unui vaccin atât în perioada de preconcepție, cât și în perioada primului trimestru de sarcină.

Investigații pentru depistarea hepatitei, citomegalovirusului, toxoplasmozei sunt câteva dintre cele mai importante, pe care nu ai cum să le ratezi. Acestea depistează cele mai grave infecții ale sarcinii, infecții care în cazul în care le devii purtătoare pe parcursul celor nouă luni și îndeosebi în primul trimestru de sarcină ar putea produce numeroase anomalii congenitale la bebeluș. Tot aici, gravida va fi testată pentru bolile cu transmitere sexuală, foarte periculoase pentru bebeluș. În această categorie intră analizele pentru HIV, sifilis, gonoreea, mycoplasmă, chlamydia, listeria, vaginită, colpovaginită, etc. De obicei, aceste testări au în vedere atât efectuarea unor teste de sânge, cât și examen de secreție.

Spre finalul trimestrului I se vor efectua testările pentru dublu test, un test de screening care evaluează riscul dezvoltării unor anomalii genetice.

Calcemia este depistată tot printr-o analiză de sânge și are scopul de a observa nivelul calciului din sânge, acest lucru fiind extrem de important pentru sănătatea și dezvoltarea cât mai corectă a bebelușului.

Analizele de urină sunt nelipsite!

Analizele de urină nu lipsesc din nicio evaluare medicală a primului trimestru de sarcină. De aceea, prin efectuarea acestor investigații medicii vor avea în vedere observarea funcției renale, stabilindu-se valorile creatininei și glucozei.

Rezultatele acestor analize vor forma prima parte a unui dosar medical extrem de complex, ce trebuie realizat pe parcursul celor nouă luni.

Profilul-de-coagulare-analiza-in-sarcina

Profilul de coagulare

Profilul de coagulare este extrem de folositor în timpul celor nouă luni de sarcină. Pot exista situații în sarcină în care, unele femei însărcinate să sufere de o hipercoagulare a sângelui. În acest caz pot apărea probleme grave – de obicei, fătul nu se va mai oxigena, întrerupându-se astfel circulația […] mai mult »

Morfologia-fetala-primul-trimestru

Morfologie fetală de trimestrul I

Ecografia de morfologie fetală de trimestrul I se realizează, de obicei, între săptămânile 11 și 14 de sarcină, fiind analize extrem de importante. O ecografie de morfologie fetală de trimestrul I ne arată modul în care bebelușul se dezvoltă, dar și eventualele probleme ce ar putea apărea ori ar putea […] mai mult »

Hemoleucograma-analiza-in-sarcina

Hemoleucograma

Hemoleucograma este una dintre acele analize din sarcină recomandate de către medicul specialist în primul trimestru de sarcină, de obicei după identificarea sarcinii. Hemoleucograma este o analiză extrem de complexă, cu ajutorul căreia se încearcă descoperirea unor afecțiuni grave pe care le poate purta mama și pe care ar putea […] mai mult »

Examenul-de-secretie-vaginala

Examenul de secreție vaginală

Examenul de secreție vaginală trebuie să fie efectuat în primul trimestru de sarcină. Cu ajutorul acestei analize sarcină medicii vor constata urmele unor infecții care ar putea afecta sarcina și bebelușul aflat în pântec. Examenul de secreție vaginală identifică orice scurgere vaginală anormală. Deși este o analiză care trebuie să […] mai mult »