Top 9 simptome care apar în săptămâna 28 de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei viitoare mame. Cu fiecare săptămână care trece, gravida sesizează noi modificări la nivelul corpului. La 28 de săptămâni de sarcină corpul femeii trece prin schimbări hormonale și fizice majore, iar unele dintre simptomele cu care se confruntă pot fi supărătoare.

 

Sursa foto Pexels:https://www.pexels.com/photo/pregnant-woman-wearing-white-skirt-holding-her-tummy-2100337/

Săptămâna 28 de sarcină marchează începutul ultimului trimestru de graviditate. Simptomele din trimestrul 2 de sarcină se pot manifesta și acum, mai apar altele noi, dar revin și unele mai vechi. În timp ce peste unele dintre acestea gravida poate trece fără probleme, pentru altele este posibil să aibă nevoie de ajutor medical de specialitate.

1. Crampe musculare și furnicături

Greutate tot mai mare acumulată în sarcină, reprezentată atât de copil și de mediul lichid în care se află, cât și de kilogramele în plus ale viitoarei mame, este una dintre cauzele de apariție ale crampelor musculare și furnicăturilor de la nivelul membrelor inferioare.

Cu cât uterul este mai mare, cu atât mai mult va apăsa pe venele care duc sânge la nivelul picioarelor, ceea ce produce un disconfort accentuat al gambelor și gleznelor.

2. Infecții urinare

Urinarea este frecventă la femeile însărcinate și, cu cât se apropie mai mult de naștere, cu atât fenomenul este mai dificil de gestionat. Infecțiile urinare trebuie avute în vedere în săptămâna 28 de sarcină și, la primele senzații de arsură în zona intimă, este bine să fie solicitat ajutorul medicului, mai ales că infecțiile urinare sunt asociate și cu afecțiuni vaginale.

3. Senzația de piele întinsă

Pielea de pe burtă a devenit tot mai sensibilă. Probabil de la jumătatea sarcinii au început să apară senzațiile de piele care ține. Sensibilitatea de datorează expansiunii uterului și implicit a burții, întinderii musculaturii și pielii.

Cremele intens hidratante sunt soluția pentru a calma sensibilitatea și disconfortul. În plus, acestea sunt de ajutor în lupta cu vergeturile ce apar în sarcină.

4. Sâni care curg

Volumul sânilor în sarcină crește foarte mult. În această săptămână sânii pot începe să curgă pentru că pot secreta colostru, un lapte special cu care va fi hrănit copilul în primele zile după naștere.

5. Constipație și hemoroizi

Tranzitul intestinal se realizează lent la gravide, pe de o parte din cauza cantității mari de hormoni secretați în această perioadă, iar pe de altă parte pe fondul concentrației de fier din vitaminele prenatale administrate zilnic, la recomandarea medicului.

Tranzitul lent determină și apariția hemoroizilor, un motiv în plus pentru disconfort.

6. Insomnii puternice

Mișcările continue din uter și faptul că fătul nu are încă posibilitatea de a sesiza trecerile între zi și noapte, pot determina insomniile gravidei, dar și imposibilitatea de a avea 8 ore de somn neîntrerupte.

Insomniile pot să apară și când femeia însărcinată se chinuie să găsească o poziție mai confortabilă pentru a se relaxa, o pernă de alăptare ar putea fi soluția în acest caz.

7. Arsuri și dureri de stomac

Aceste simptome sunt considerate normale în sarcină. Durerile de stomac pot fi chinuitoare, iar arsurile sunt extrem de neplăcute. Medicul specialist este singurul în măsură să ajute gravida pentru eliminarea disconfortului.

8. Probleme respiratorii

Dacă la începutul sarcinii obstrucția nazală a dat bătăi de cap multor viitoare mame, acum apar dificultățile în respirație. Senzațiile descrise de multe femei în această perioadă vizează respirația scurtă și întretăiată, uneori chiar și în momentele de repaus. Dificultățile sunt pe fondul presiunii crescute exercitate de uter pe diafragmă și pot fi ameliorate prin schimbarea poziției.

9. Miros puternic, greață și vărsături

Alături de aceste simptome care apar în săptămâna 28 de sarcină, unele gravide pot experimenta probleme cu mirosurile pe care le percept intens și care duc uneori la senzații de greață și vărsături, exact ca în primul trimestru al sarcinii.

 

 

Intrarea în cea de a 28 săptămână de sarcină poate însemna pentru unele gravide apariția unor noi simptome, pe care nu le-au mai experimentat până acum, alături de unele pe care le considerau depășite deja. Manifestările sunt percepute diferit, iar unele dintre viitoarele mame pot resimți unele simptome mult mai intens decât altele, ceea ce face ca disconfortul să fie major în anumite situații.

 

 

Surse de informare:

  1. Pregnancy Week 28 – https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/28-weeks-pregnant/
  2. Week-by-week guide to pregnancy – https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-28/#:~:text=What%20does%20my%20baby%20look,is%20changing%20all%20the%20time.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *