Ecografia de morfologie fetală trimestrul III ilustrează cu exactitate modul în care se dezvoltă bebelușul în burtica mamei sale.
Deși trimestrul III începe în săptămâna 28 de sarcină și s-ar putea spune că nu se pot corecta malformațiile sau anomaliile identificate cu ajutorul acestei ecografii de morfologie fetală, în realitate, cu ajutorul său se vor putea depista orice probleme de creștere și astfel să se poată lua cea mai bună decizie medicală.
În trimestrul III de sarcină, bebelușul are aproape toate organele dezvoltate complet, fiind funcționale. Se poate întâmpla ca din punct de vedere ecografic, bebelușul să aibă o poziție care să nu permită observarea organelor interne. Cu toate acestea, rare sunt situațiile în care să nu îi poată fi observată evoluția.
Începând cu cel de-al treilea trimestru de sarcină, bebelușii încep să ia în greutate destul de mult, având o evoluție diferită unul de celălalt. Ca atare, greutatea bebelușului diferă de la o lună la alta, putând varia de la un făt la altul, lucru care nu trebuie cu nimic să te sperie.
La ecografia de morfologie fetală trimestrul III medicii îi vor observa, printre altele, bebelușului și greutatea. Ca atare, o greutate mai mică față de limita admisă determină o restricție de creștere, iar o greutate mai mare față de limita admisă ne aduce în prim plan o altă problemă medicală, un bebeluș macrosom.
Medicii vor efectua anumite măsurători fătului atât la nivelul abdomenului, cât și la nivelul circumferinței capului, oaselor coapsei. În acest mod, se va depista cât mai exact greutatea acestuia, fiind o eroare destul de mică.
Toate aceste măsurători vor fi raportate la un grafic de creștere care reușesc să determine cât mai exact dacă creșterea bebelușului este normală sau dacă se încadrează sau nu într-unul dintre cazurile de mai sus.
La ecografia de morfologie fetală trimestrul III medicii vor avea în vedere și măsurarea cantității de lichid amniotic, un alt aspect la fel de important pentru bebeluș, mai ales spre finalul perioadei de sarcină.
Se va analiza fluxul de sânge prin ductul venos, artera ombilicală, artera uterină, artera cerebrală medie.
Probleme ce pot fi identificate cu ocazia realizării ecografiei de morfologie fetală trimestrul III
Una dintre cele mai mari probleme este greutatea mică, identificându-se o restricție de creștere intrauterină. Acest lucru ar putea fi datorat fie unui aflux de sânge cu minusuri nutritive și oxigen dintre mamă și bebeluș. O astfel de situație se mai traduce și prin insuficiența utero-placentară. Ca atare, bebelușul va avea o greutate mai mică decât normală ca urmare a lipsei substanțelor nutritive care să îi asigure creșterea corespunzătoare. O greutate mică ar putea fi determinată și de probleme de natură genetică. În același timp, dacă fătul ar avea anumite disfuncționalități ori anomalii congenitale ale structurii organelor interne, atunci medicii ar putea sesiza acest lucru cu ajutorul acestei metode de investigație, fiind o cauză a unei greutăți mici fetale. La fel, o greutate mică ar putea fi consecința unor infecții precum toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus sau sifilis.
În cadrul ecografiei de morfologie fetală se urmărește și identificarea problemelor ce conduc la o greutate mai mare decât cea firească. Greutatea mai mare se datorează în primul rând diabetului gestațional matern sau pur și simplu moștenirii unor trăsături genetice de la părinți.
Tot prin ecografia de morfologie fetală se urmărește cantitatea de lichid amniotic. Ca atare, în cazul în care este o cantitate prea mare de lichid amniotic, atunci avem de-a face cu polihidramnios. Acest lucru afectează bebelușul în înghițire, determinând atrezia esofagiană.
Deficitul de lichid amniotic poartă numele de oligoamnios. Acest lucru ar putea cauza ruperea membranelor, incapacitatea fătului de a produce rinichii, precum și insuficiență utero-placentară.
Ecografia de morfologie fetală trimestrul III este o investigație extrem de importantă, ce trebuie realizată în perioada recomandată de către medicul obstretician.
Redacția grupului nostru este formata din zeci de redactori responsabili pentru conținutul pe care-l generează și pe care-l lansează atât în mediul online, cât și în print. Prin intermediul lor avem încredere că putem veni în întâmpinarea cititorilor cu informații de calitate, corecte și originale.