ANALIZE TRIMESTRUL III DE SARCINĂ

Te afli în ultima parte a sarcinii? Ei bine, trebuie să realizezi toate acele analize din trimestrul III de sarcină recomandate de către medic.

Analize-in-trimestrul-trei-de-sarcina

Setul de analize din trimestrul III de sarcină nu este foarte complex, însă acesta nu trebuie neglijat. De aceea, vizitele dese la medicul obstretician sunt obligatorii și orice suspiciune de diagnostic nefavorabil trebuie remediată din timp prin investigații cât mai complexe.

În trimestrul al treilea de sarcină, analizele de laborator și consultațiile la medicul specialist urmăresc adaptarea organismului viitoarei mămici la schimbările din sarcină, precum și creșterea și dezvoltarea normală a bebelușului.

Medicul dumneavoastră vă va recomanda o serie de analize sarcină trimestrul III, ce include teste de sânge de rutină, precum sunt: hemoleucograma, coagulograma, transaminaze, uree, creatinină, glicemie, acid uric, ionograma. În funcție de protocolul fiecărei clinici și de specificul cazurilor, acestea vor fi realizate la 28 de săptămâni sau în intervalul 35-38 săptămâni de sarcină, însă, acolo unde sunt depistate valori modificate, poate fi necesara repetarea lor ori de câte ori va fi necesar.

O valoare crescută a glicemiei trebuie completată cu un test de toleranță la glucoză în vederea depistării diabetului de sarcină.

Deosebit de importante în această perioadă sunt analizele care urmăresc diagnosticul infecțiilor urinare și genitale – urocultura, cultura din secreția vaginală și cervicală. În funcție de rezultatele analizelor efectuate în primul trimestru de sarcină și de antecedentele pacientei, poate fi necesară și repetarea analizelor virale pentru hepatita B, hepatita C, HIV, și testele pentru toxoplasmă, cytomegalovirus și sifilis. Dacă în timpul sarcinii ați călătorit în afara țării, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunt necesare teste suplimentare.

Orice rezultat anormal trebuie discutat împreună cu obstetricianul, care vă va recomanda tratamentul corect și controalele pe care va fi nevoie să le faceți ulterior.

Există anumite cazuri în care viitoarea mămică suferă de afecțiuni care fie complică sarcina, fie erau prezente dinaintea sarcinii. În aceste situații, pot fi necesare alte analize sarcină trimestrul III, mai complexe, în afara protocolului obișnuit: consult cardiologic, consult oftalmologic, consult neurologic, dozarea proteinelor urinare, analize biochimice suplimentare.

În ultima parte a perioadei de sarcină, pe lângă toate aceste analize sarcină trimestrul III de laborator, vizitele la medic pentru consultație și ecografie vor fi ceva mai frecvente. Până la 37 de săptămâni se recomandă la fiecare 3 săptămâni și apoi săptămânal până la naștere. La ecografie, medicul va verifica dimensiunile, greutatea și ritmul cardiac al bebelușului, cantitatea de lichid amniotic, localizarea și gradul de maturare al placentei și va realiza o examinare Doppler pentru evaluarea stării de bine a bebelușului. Tensiunea arterială va fi certificată la fiecare consultație.

După 37 de săptămâni, pe lângă ecografie, veți face și monitorizarea cardiacă a bebelușului.

Dacă toate aceste analize sarcină trimestrul III sunt în limite normale, nașterea poate avea loc în condiții de siguranță atât pentru bebeluș, cât și pentru viitoarea mămică.

Articol realizat cu sprijinul: Dr. Anita Maxim - Medic specialist obstetrică-ginecologie

Morfologia-fetala-trimestrul-3-de-sarcina

Morfologie fetală trimestrul III

Ecografia de morfologie fetală trimestrul III ilustrează cu exactitate modul în care se dezvoltă bebelușul în burtica mamei sale. Deși trimestrul III începe în săptămâna 28 de sarcină și s-ar putea spune că nu se pot corecta malformațiile sau anomaliile identificate cu ajutorul acestei ecografii de morfologie fetală, în realitate, […] mai mult »