Triplu test

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Triplu test reprezintă un test de screening prenatal care determină cât mai exact markerii biochimici fetali, prin examinarea atentă a probelor de sânge ale mamei. Prin intermediul acestei testări, extrem de importante, mama va cunoaște care este riscul pentru nașterea unui bebeluș cu probleme genetice extrem de grave. În plus, tot prin intermediul acestei analize sarcină, medicii vor putea identifica cât mai exact riscul dezvoltării unor afecțiuni cardiace, spina bifida, anencefalie, etc.

Triplu-test---analiza-in-sarcina

Pentru ca acest triplu test să determine cele mai corecte valori, este indicat ca investigația să fie făcută potrivit recomandărilor medicului obstretician, în intervalul de timp recomandat de acesta, cel mai sigur la începutul celui de-al doilea trimestru de sarcină.

Ce este un triplu test?

O astfel de întrebare este firească, mai ales că pe parcursul celor nouă luni de sarcină numărul investigațiilor este din ce în ce mai mare. Și este firesc să îți dorești să afli cât mai multe despre această analiză sarcină pentru a cunoaște cu adevărat importanța acesteia.

Cu alte cuvinte, prin triplu test medicii încearcă să identifice cât mai exact valorile alfa-fetoproteinei (AFP), dar și ale gonadotropinei corionice umane și ale estriolului neconjugat. În mod obișnuit, rezultatele ar trebui să arate niveluri mai crescute ale estriolului neconjugat și ale alfa-fetoproteinei. La fel de firesc este ca pe parcurs ce sarcina se apropie de final, nivelul gonadotropinei corionice umane să scadă. De aceea, prin triplu test ne putem da seama dacă bebelușul ar putea fi predispus dezvoltării unor probleme genetice grave.

Dacă până în prezent era folosită pentru identificarea gradului de risc doar depistarea valorilor alfa-fetoproteinei, astăzi mai sunt necesari evaluarea și celorlalți doi indicatori. Ba mai mult, pentru ca rezultatele să fie cât mai aproape de adevăr, unii medici au în vedere determinare valorilor inhibinei A.

Când se realizează un triplu test și cum se desfășoară procedura?

În sarcină, ai nevoie de rezultate cât mai exacte, așa că va trebui să asculți cu mare atenție ceea ce îți va spune medicul. De obicei, triplu test se realizează la începutul trimestrului II de sarcină, de preferat între săptămânile 15 și 20 de sarcină. Rezultatele cele mai bune sunt, potrivit cercetărilor, în săptămâna 16 de sarcină.

Triplu test se realizează cu ajutorul prelevării unei probe de sânge, ce va ajunge ulterior în cadrul unui laborator, în vederea analizării. În urma examenelor de laborator, medicii încearcă să stabilească cât mai exact care sunt valorile alfa- fetoproteinei, gonadotropinei corionice umane, estriolului neconjugat și chiar a inhibinei A. Iar rezultatele nu sunt suficiente. Pentru siguranța testului, medicii au în vedere evaluarea tuturor factorilor de risc. Ca atare, se va analiza și se va face o corelație cu greutatea gravidei, vârsta mamei, sarcina multiplă, istoricul medical al gravidei, fumatul în sarcină, diabetul gestațional. Toate aceste lucruri contribuie la niște rezultate cât mai corecte. Rezultatele testului vor fi oferite pacientei într-un interval de circa 10 zile.

Ca atare, triplu test reprezintă o metode de investigație simplă, non invazivă, dar care ar putea certifica niște diagnostice extrem de complexe.

Rezultatul testului

Această investigație de laborator nu oferă rezultate sigure, însă are o valoare orientativă. De aceea, în cazul în care apar modificări evidente, medicul obstretician va recomanda efectuarea unor teste și investigații de laborator suplimentare. Pentru a fi sigur că totul este în regulă, în cazul unui diagnostic cu probleme, mai mult ca sigur medicul ar putea prescrie efectuarea unei amniocenteze.

Chiar dacă rezultatele testului arată riscul dezvoltării unor probleme genetice, doar 10% dintre femeile cu un astfel de risc ajuns să dea naștere unui bebeluș cu astfel de probleme. Cu toate acestea, la fel se poate spune că un test cu rezultate negative, fără risc, nu garantează într-o proporție de 100% șansa ca bebelușul să se nască perfect sănătos. Ca atare, s-a întâmplat ca, chiar și printr-un rezultat optimist, bebelușul să se nască totuși cu sindrom Down.

În cazul în care rezultatele testului sunt pozitive, gravida va fi supravegheată atent de către medic, pe tot parcursul sarcinii. Următoarea investigație recomandată de către medic în cazul unui test negativ este o ecografie de morfologie fetală. În cazul suspiciunii unei anomalii, medicii ar putea recomanda efectuarea unei amniocenteze, o investigație medicală extrem de complexă care ar putea stabili un diagnostic cât mai sigur.

Atunci când rezultatele testului indică valori ce suspicionează o malformație genetică gravă, de tipul sindrom Down, este bine să vorbești cu medicul specialist. Nu trebuie să uităm că vârsta sarcinii crește și ea riscul unui diagnostic cu probleme. De aceea, o femeie cu vârsta de 35 de ani are un risc de 1 la 250 să dea naștere unui copil cu malformații, așa după cum o femeie cu vârsta de 25 de ani are un risc de 1 la 1.250 să aducă pe lume un copil cu o astfel de problemă de sănătate.

Valorile crescute ale AFP ar putea determina fie prezența unor sarcini gemelare, fie o anomalie de tub neural, anencefalie, malformații renale.

Valorile mici ale AFP și ale estriolului neconjugat, în combinație cu o valoare mare a gonadotropinei corionice umane ar putea crește riscul de naștere a unui copil cu sindrom Down. În această situație, amniocenteza devine obligatorie.

În cazul în care cei trei markeri serici au valori mici, sub normal, acest lucru ar putea indica prezența unor probleme de sănătate genetice destul de grave, de tipul trisomiei 18 sau retard mintal.

Cu toate acestea, triplu test nu este o investigație care trebuie să sperie, oferind mai degrabă un răspuns predictiv al unui diagnostic extrem de serios. Ori de câte ori întâmpinați o astfel de problemă, este bine să ajungeți la medic pentru investigații suplimentare.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *