Morfologie fetală trimestrul 2

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În a doua parte a sarcinii ești obligată să faci ecografia de morfologie fetală trimestrul 2. Acest lucru este folositor pentru a ști cum anume se dezvoltă bebelușul în pântecul tău, dacă îi este bine și mai ales dacă este ferit de orice malformație.

Morfologia-fetala-in-trimestrul-doi

Ecografia de morfologie fetală trimestrul 2 ajută pentru depistarea unor defecte congenitale, lucru care ar împiedica ducerea la capăt a sarcinii sau nașterea unui copil cu probleme grave de sănătate. De aceea, toate mămicile sunt sfătuite să o realizeze, știind astfel starea bebelușului aflat în pântec. Cele mai grave malformații congenitale sunt descoperite cu ajutorul ecografiei de morfologie fetală trimestrul 2. De aceea, aceste anomalii care pot apărea și care nu sunt compatibile cu viața ar putea determina decizia mamei de întrerupere a sarcinii, lucru permis astfel până la vârsta de 24 de săptămâni de amenoree. În cazul în care se descoperă anumite probleme de sănătate ale fătului mai ușoare, care ar avea nevoie de tratament, atunci mai mult ca sigur medicii vor încuraja mama să ducă la bun sfârșit sarcina, apreciind corect recuperarea postnatală.

Când se efectuează ecografia de morfologie fetală trimestrul 2?

Ecografia de morfologie fetală trimestrul 2 se efectuează îndeosebi între săptămânile 20-22 de sarcină, dezvoltarea fătului fiind foarte bună, iar imaginile de ecograf pot fi surprinse corect. Cu toate acestea, în cazuri mai grave, ecografia poate fi efectuată și la vârsta de 18 săptămâni sau mai târziu, la vârsta de 24 de săptămâni. Nu este recomandată efectuarea ecografiei de morfologie fetală trimestrul 2 la vârsta de 24 de săptămâni de amenoree deoarece, în cazul în care ar fi depistate anumite probleme ori afecțiuni ale fătului, medicii îi vor sugera mamei să efectueze anumite teste de diagnostic, cum ar fi amniocenteza. Astfel, se va întârzia destul de mult până la aflarea rezultatului final, iar sarcina, deși ar avea probleme grave, nu va mai putea fi întreruptă, încălcându-se astfel dispozițiile legii.

Unde se efectuează ecografia de morfologie fetală trimestrul 2?

Ecografia de morfologie fetală trimestrul 2 este o investigație extrem de importantă. De aceea, este nevoie de multă atenție și mai ales de recomandarea specialistului. De obicei, această analiză sarcină se realizează fie în cabinetul medicului obstretician, fie în cabinetul unui medic radiolog, specializat în tehnici imagistice. Cu toate acestea, cele mai multe mămici apelează la medici specializați în medicina fetală, fiind cei care îi vor da mamei toate lămuririle necesare. De aceea, mai înainte de a lua decizia cu privire la locul în care ar trebui să efectuezi ecografia de morfologie fetală este bine să discuți cu medicul obstretician care te supraveghează pe tot parcursul celor nouă luni de sarcină, fiind cel în măsură să îți dea cele mai bune informații.

Ce înseamnă ecografia de morfologie fetală și cum se efectuează?

Să nu ne imaginăm ecografia de morfologie fetală trimestrul 2 altfel decât un test ecografic, pe care îl faci în mod obișnuit. Nu este o metodă de investigație invazivă, însă are durata ceva mai mare. Trebuie să te aștepți că vei sta în cabinetul medicului circa 30 de minute. Se poate întâmpla ca poziția fătului să nu fie deloc prietenoasă cu realizarea ecografiei, lucru care ar determina o nouă evaluare câteva ore mai târziu sau în altă zi, decizia medicală aparținându-i specialistului.

Deși se folosește cel mai adesea „ecografia 4D”, aceasta determină cât mai clar imaginile fătului, fața bebelușului sau mișcările acestuia fiind fixate mult mai ușor.

Ce se observă în cadrul imaginilor de ecograf?

Ecografia de morfologie fetală trimestrul 2 este deosebit de importantă. Cu ajutorul său vor fi evaluate/măsurate cele mai importante organe interne ale copilului.

Așadar, medicii vor evalua forma capului și dimensiunea acestuia, urmărind și grosimea pliului nucal, pentru dublu test. Vor continua cu forma feței, integritatea acesteia, prezența ochilor, nasului, urechilor și vor evalua și maxilarul superior.

În cutia abdominală vor urmări plămânii, cordul cu dimensiunile acestuia, abdomenul, vezica biliară, stomacul, ficatul.

Ulterior, medicul va evalua membrele bebelușului, degetele acestuia, spatele și coloana vertebrală, dar și placenta, lichidul amniotic și organele genitale ale mamei. Și tot acum, mai mult ca sigur, vei afla sexul bebelușului.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *