ANALIZE TRIMESTRUL II DE SARCINĂ

Orice set de analize sarcină trimestrul II începe printr-o vizită la medic. Sarcina reprezintă o etapă din viața unei femei, extrem de importantă. De aceea, avem nevoie de sfaturile cele mai bune și mai ales de îndrumarea medicului obstretician, cel în măsură să evalueze cât mai corect perioada celor nouă luni.

Analize-in-al-doilea-trimestru-de-sarcina

Atunci când te gândești la analize sarcină trimestrul II trebuie să ai în vedere recomandarea medicului și să încerci să nu neglijezi niciuna din cele indicate de către specialist. Cu siguranță, îți dorești un bebeluș sănătos, iar pentru acest lucru este nevoie să ajungi cât mai des la medic și să faci tot ceea ce te sfătuiește el.

Dintre analize sarcină trimestrul II, câteva sunt extrem de importante. De aceea, mai jos vei observa o listă completă de analize ce trebuiesc realizate de către orice femeie însărcinată, mai ales atunci când există și suspiciunea sau recomandarea medicului.

Pe parcursul celui de al-2-lea trimestru orice gravidă va avea de efectuat următoarele analize și investigații:

1. analize de sânge și urină:

Hemoglobina, Hematocrit pentru a identifica o eventuală anemie - pentru acestea este nevoie de o probă de sânge
TTGO (testul de toleranță la glucoză) care se efectuează între 25-28 de săptămâni de sarcină pentru a depista un eventual diabet gestațional, mai exact acel tip de diabet indus de sarcină. În cadrul acestui test pacientei i se vor determina valorile glicemiei mai înainte ca aceasta să mănânce, iar după aceea trebuie să bea o soluție dulce. Mai apoi se vor determina glicemiile la o oră și respectiv la două ore pentru a vedea dacă organismul poate să se adapteze. Acest tip de analize sarcină trimestrul II se vor face tot din prelevarea probelor de sânge.
Titru de anticorpi anti Rh pentru gravidele cu Rh negativ și soțul cu Rh pozitiv. Această analiză se se determină tot din sânge.
Se repetă dozarea de anticorpi pentru bolile infecțioase din cadrul complexului TORCH, dacă aceștia la prima dozare din trimestrul I au fost negativi, deci nu există imunitate pentru aceste boli infecțioase. Este tot un examen de sânge.
Sumar de urină pentru identificarea unei eventuale proteinurii, care poate să apară legat de o hipertensiune indusa de sarcină

2. triplu test care se efectuează între 16-18 săptămâni de sarcină;

Triplul test cuprinde o examinare ecografică în cadrul căreia se fac anumite măsurători ecografice la făt și tot atunci se recoltează și o probă de sânge pentru a se doza anumiți markeri.

Aceasta este o analiză statistică în cadrul căreia toate informațiile legate de sarcină sunt procesate și se calculează un risc pentru apariția bolilor genetice (de exemplu sindrom Down)

3. ecografie morfologică la 20-22 de săptămâni de sarcină

4. monitorizarea valorilor tensiunii arteriale, greutății corporale

5. monitorizarea mișcărilor fetale active, de către mamă.

Analizele și investigațiile prezentate mai devreme se aplică tuturor gravidelor, dar acestea ar putea fi mai extinse în cazuri particulare cu diverse patologii fie deja cunoscute anterior sarcinii fie, apărute noi în sarcină și care necesită o supraveghere atentă.

Tot în cadrul setului de analize sarcină trimestrul II ar putea fi inclusă și amniocenteza, o investigație complexă, care se realizează doar la recomandarea medicului specialist, în cazul riscului ca fătul să dezvolte anomalii genetice, malformații congenitale sau să ia contact cu o infecție periculoasă ce a pătruns prin placentă în mediul în care se află. Cu toate acestea, amniocenteza nu este o analiză uzuală, fiind o soluție aflată la îndemâna medicilor doar atunci când există suspiciunea dezvoltării unor astfel de probleme de sănătate și nicio altă analiză nu ar putea arăta nivelul de risc.

Autor: Dr. Ignat Dana, medic specialist obstetrică ginecologie

www.ginecolog-cluj.ro

Triplu-test---analiza-in-sarcina

Triplu test

Triplu test reprezintă un test de screening prenatal care determină cât mai exact markerii biochimici fetali, prin examinarea atentă a probelor de sânge ale mamei. Prin intermediul acestei testări, extrem de importante, mama va cunoaște care este riscul pentru nașterea unui bebeluș cu probleme genetice extrem de grave. În plus, […] mai mult »

Morfologia-fetala-in-trimestrul-doi

Morfologie fetală trimestrul 2

În a doua parte a sarcinii ești obligată să faci ecografia de morfologie fetală trimestrul 2. Acest lucru este folositor pentru a ști cum anume se dezvoltă bebelușul în pântecul tău, dacă îi este bine și mai ales dacă este ferit de orice malformație. Ecografia de morfologie fetală trimestrul 2 […] mai mult »

Amniocenteza---analiza-in-sarcina

Amniocenteza

Amniocenteza reprezintă cea mai complexă analiză medicală ce se poate realiza pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Aceasta are în vedere evidențierea riscului de anomalii genetice sau infecții pe care bebelușul le-ar putea contacta. Amniocenteza nu este o procedură medicală grea. În principiu, medicii au în vedere extragerea de […] mai mult »