Teste genetice înainte de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Toate analizele medicale sunt recomandate înainte de a deveni părinți, inclusiv acele teste genetice înainte de sarcină, necesare pentru evaluarea riscului genetic.

Teste-genetice-inainte-de-sarcina

Acele teste genetice înainte de sarcină sunt deosebit de importante. Orice sarcină trebuie atent pregătită. Deși dorința apare brusc, nu trebuie să lăsăm totul la voia întâmplării. De aceea, nu trebuie să uităm cât de importante sunt analizele și sfaturile medicilor specialiști. Aceștia vor reuși să identifice din timp eventualele probleme și să prescrie din timp cel mai bun tratament.

Evaluarea riscului genetic se poate face și astăzi prin teste genetice înainte de sarcină. Cu toate că atunci când ajungeți la medic vă gândiți la cele mai simple teste de sânge, în realitate testele genetice nu sunt deloc de neglijat. Salvarea unui copil cu probleme genetice reprezintă stăruința părinților pentru întreaga viață și uneori acest lucru nu se poate repara. De aceea, este mai bine să evaluați din timp gradul de risc genetic, știind cum și ce anume trebuie să faceți pentru ca bebelușului să îi fie bine.

De aceea, mai înainte de a deveni părinți aveți câteva opțiuni medicale. Mergeți la medic ori de câte ori această idee devine mult mai intensă. Este necesar să știți dacă suferiți sau nu de vreo infecție periculoasă pentru starea de sănătate a bebelușului, dacă organele genitale pot susține sarcina pe parcursul celor nouă luni de viață intrauterină, dacă ar fi posibil sau nu să apară complicații și dacă din punct de vedere genetic sunteți sănătoși și apți să aduceți pe lume un bebeluș așa cum vi-l doriți.

Pregătirea sarcinii trebuie făcută din timp și fără prea multă grabă. De aceea, starea mamei trebuie evaluată corespunzător de către medic, atât printr-un consult medical amănunțit, cât și prin intermediul analizelor de sânge. În plus, nu trebuie să uităm că aparatul genital trebuie în mod obligatoriu să fie sănătos. Ca atare, medicii vor recomanda toate acele analize necesare pentru evaluarea stării de sănătate, dar și pentru identificarea infecțiilor genitale care ar putea conduce către malformații congenitale grave sau către pierderea sarcinii. De aceea, vor fi recomandate testul Babeș Papanicolau, examen de secreție, dar și analize de sânge. La fel de importanți sunt sânii. Astfel, medicii vor recomanda efectuarea unei ecografii la nivelul sânilor care să excludă leziunile canceroase sau precanceroase care ar putea determina probleme grave atât în sarcină, cât și după naștere.

Dacă toate aceste lucruri sunt realizate, medicii vor acorda o importanță destul de crescută acelor teste genetice înainte de sarcină. Aceste teste devin obligatorii mai ales atunci când vă doriți o sarcină la o vârstă mai înaintată sau atunci când aveți un istoric familial care ar putea interfera cu astfel de probleme. De aceea, mai înainte de concepție este bine să identifici toate problemele ce ar putea apărea.

Consilierea genetică este oferită cuplurilor care vor să aibă un copil. Toate cuplurile identificate cu risc de anomalii cromozomiale vor fi testate din punct de vedere genetic. Aceste teste sunt teste de sânge și trebuiesc realizate atât de femeie, cât și de bărbat.

Ori de câte ori unul dintre părinți prezintă risc de a moșteni anumite boli sau trăsături genetice din familie, face parte din grupuri de etnie care prezintă risc de a dezvolta anomalii genetice e bine să se consulte un specialist. La fel se va întâmpla și atunci când deja cuplul are un copil cu un retard mintal sau un defect provocat de moștenirea genetică sau atunci când sarcina este obținută la vârsta de peste 35 de ani ori deja în istoricul medical al pacientei s-a întâmplat să se piardă sarcina.

De obicei, testele genetice trebuiesc realizate atunci când unul dintre parteneri sau în istoricul familial al cuplului există persoane care suferă de fibroză chistică, sindrom Down, sindrom Edwards, trisomia 18, despicătura palatină, boala Canavan, diabet, boli de inimă, nanism, hidrocefalie, retard mintal, distrofie musculară, talasemie, boala Tay – Sachs.

În timpul vizitei la medicul specialist în genetică, acesta va evalua riscul în funcție de istoricul familial al celor doi parteneri. Ca atare, îți va solicita cât mai multe informații despre bolile de care suferiți și te va întreba dacă în istoricul familial există persoane care suferă de anumite anomalii genetice. De aceea, este bine să te duci deja pregătită pentru a răspunde la toate întrebările ce îți vor fi adresate. Ulterior, îți va recomanda atât ție, cât și partenerului să efectuezi un set de teste genetice înainte de sarcină pentru a evalua factorul de risc. În cazul în care apare un risc, mai mult ca sigur îți va explica la ce anume vă expuneți și care sunt riscurile pentru ca bebelușul să se nască cu o astfel de malformație. Așa, vei lua cea mai potrivită decizie.

În cazul în care testele îți vor arăta că nu există risc, aceste analize genetice vor fi continuate și după sarcină. Cele mai cunoscute testări de acest gen sunt dublul test și triplul test.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *