Test de sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un test de sarcină îți oferă vestea că vei deveni sau nu mămică, mai repede decât te așteptai. În ultima perioadă, numărul celor care apelează la teste de sarcină este destul de mare, iar acest lucru se explică prin rata mare de precizie pe care îl au.

Test-de-sarcina

Orice femeie și-a făcut măcar odată un test de sarcină. Așadar, acesta este mai mult decât o metodă de investigație populară. Și pe bună dreptate! Un test de sarcină reușește să stabilească cu cea mai mare precizie dacă ești sau nu însărcinată. Cu toate că aproape toate testele de acest gen funcționează pe baza aceluiași principiu, în realitate există numeroase întrebări pe care nu le poți găsi în prospectul de folosire și la care îți dorești să afli un răspuns.

Ce este un test de sarcină?

Știm sau nu, testul de sarcină identifică cu mare acuratețe dacă organismul secretă sau nu hormonul de sarcină, numit gonadotropina corionică umană. Ca atare, atunci când ești însărcinată, organismul începe să secrete acest hormon, ce se găsește atât în sânge, cât și în urină. La numai 10-14 zile de ka concepție, hormonul de sarcină se găsește în corp și rămâne acolo multă vreme, circa 8-12 săptămâni.

Gonadotropina corionică umană sau HcG este secretat de organism datorită formării placentei. Ca atare, un test de sarcină se află în strânsă legătură cu acest hormon. Dacă nivelul HcG va fi mai mic de 5 mlU/ml atunci rezultatul testului va fi negativ, iar dacă testul va identifica un nivel cel puțin egal cu 35 mlU/ml de HcG, atunci sunteți însărcinată, iar testul va arăta două liniuțe.

Cum se face un test de sarcină?

Testul de sarcină poate fi realizat fie prin prelevarea unei probe de sânge, fie prin analiza urinei. Și pentru că avem în vedere testul de sarcină ce este făcut acasă, lucrurile sunt destul de simple. Orice test de sarcină vine la pachet cu câteva instrucțiuni clare de folosire, pentru ca orice femeie să cunoască cu precizie momentul, dar și modul de întrebuințare, astfel încât rezultatele să fie cât mai exacte.

Pentru realizarea unui test de sarcină ai nevoie de un recipient perfect curat și uscat. Ca atare, vei colecta urină într-un recipient și mai apoi vei introduce banda sau capătul testului, așa după cum îți va fi arătat, în urină. Vei ține acolo testul câteva minute, în funcție de recomandările de pe prospect. Există și posibilitatea ca urina să fie așezată direct pe test, cu ajutorul unei pipete.

Rezultatul testului nu va apărea chiar imediat, va fi nevoie să aștepți câteva minute pentru ca una sau două liniuțe să se înroșească. Desigur, fiecare test este diferit, de aceea va trebui să citești cu mare atenție prospectul de folosire. Unele teste s-ar putea să îți ofere drept rezultat al sarcinii două liniuțe, altele s-ar putea să îți ofere un alt mod de identificare al rezultatului.

De obicei, cea mai sigură testare are loc dimineața, atunci când secreția de gonadotropina corionică umană este mai mare. Însă, există și teste care pot să îți ofere un răspuns la fel de sigur și în altă parte a zilei.

Când trebuie să faci un test de sarcină?

Când se face testul de sarcină? Iată întrebarea pe care mai toate femeile și-o pun atunci când sunt nerăbdătoare să afle rezultatul.

Un test de sarcină reprezintă prima analiză ce este efectuată în sarcină. Deși se poate face acasă, acest test de sarcină este o investigație extrem de serioasă. Și pentru a fi siguri de perioada când se face testul de sarcină este bine să privim atent către instrucțiunile de pe ambalaj. De obicei, producătorii recomadă efectuarea testului de sarcină într-o anumită perioadă de timp.

Semne care te anunță că vei fi însărcinată

Pentru a vedea când se face un test de sarcină este bine să corelezi totul cu semnele pe care le suspectezi. Întârzierea menstruației este un motiv serios, demn de luat în seamă pentru realizarea testului de sarcină. În cazul în care acest lucru este corelat cu o starea de somnolență, stare de greață și vărsături, creșterea poftei de mâncare și schimbări neașteptate de dispoziție ai putea să te gândești la momentul când se face testul de sarcină. Iar acest lucru te va lămuri dacă vei deveni sau nu mămică, printr-un rezultat mai mult decât sigur, ce are o precizie de până la 98-99%.

Și totuși, când se face testul de sarcină?

Iată o întrebare la care te gândești ori de câte ori ai toate semnele de întrebare de mai sus. Îți dorești să ajungi la cea mai apropiată farmacie și să afli misterul.

Unele femei realizează testul de sarcină chiar după prima zi de întârziere a menstruației. Cu toate acestea, recomandat este să mai aștepți. Pentru a afla când se face testul de sarcină este bine să privești cu atenție specificul fiecărui test în parte. Deși ne-am dori să aflăm un răspuns cât mai rapid, în realitate testul de sarcină ar trebui făcut la un interval de 10-15 zile de la concepția bebelușului. Există și teste de sarcină care îți aduc răspunsul cât mai exact la un interbal de 5 zile după întârzierea ciclului menstrual.

De ce atât de târziu?

Un test de sarcină făcut acasă, din proba de urină, are în vedere identificarea valorilor HcG. Ca atare, trebuie să cunoști că o sarcină se află în strânsă legătură cu hormonul numit gonadotropina corionică umană, cea secretată de organism odată cu formarea placentei. De aceea, pentru a identifica sarcina, testul de sarcină are nevoie de o valoare cât mai mare a acestui hormon, lucru posibil la circa 10-14 zile de la concepție. Un nivel de 5mlU/ml îți oferă un rezultat negativ, pentru ca rezultatul testului să fie pozitiv este nevoie ca nivelul HcG să fie nu mai mic de 35mlU/ml. Așadar, dacă te grăbești, s-ar putea să ai de-a face cu un rezultat fals negativ, iar acest lucru se explică prin aceea că organismul începe să secrete gonadotropina corionică umană odată cu formarea placentei.

Există și teste ultrasensibile care reușesc să identifice o sarcină, având nevoie doar de 10mlU/ml, valoare ce ar trebui să apară la un interval de timp de numai 5 zile de la întârzierea ciclului menstrual.

Cu toate că nerăbdarea este mare, testul de sarcină făcut mult mai devreme, chiar și cu câteva zile s-ar putea să te înșele. Însă, dacă pe ambalaj există instrucțiuni clare care evidențiază că rezultatul ar putea fi identificat în numai câteva zile de la concepție, nu ai de ce să te îndoiești.

Dimineața sau în timpul zilei, când se face testul de sarcină?

Majoritatea testelor de sarcină recomandă efectuarea acestora dimineața, din prima urină, mai ales la început. Iar acest lucru este strâns legat de valorile gonadotropinei corionice umane, hormonul sarcinii. Ca atare, dimineața, în prima urină, există cea mai mare cantitate de HcG. De aceea, va fi mult mai ușor pentru testul de sarcină să determine un rezultat sigur. Cu toate acestea, pot exista teste de sarcină care să poată oferi un rezultat corect și în altă parte a zilei.

Cât de sigur este un test de sarcină?

Cel mai sigur test de sarcină este desigur, cel de sânge. Însă, în cazul în care testul este corect făcut, femeia respectă cu mare strictețe instrucțiunile după ambalaj, este făcut la minim 10-14 zile de la concepție, atunci mai mult ca sigur rezultatul testului nu va fi unul fals.

În cazul în care rezultatul este negativ, iar menstruația întârzie să apară și stările de rău continuă să îți producă un disconfort, este bine să îl repeți. S-ar putea să se fi produs o eroare.

Cu toate acestea, acuratețea unui test de sarcină este de peste 98%.

Test de sarcină pozitiv

Cine nu și-ar dori un test de sarcină pozitiv, mai ales atunci când cei doi parteneri luptă pentru a avea un bebeluș.

Un test de sarcină pozitiv implică și multe necunoscute pentru cei doi părinți. Desigur, o parte dintre cele mai cunoscute stări ale sarcinii s-au și instalat și odată cu ele apar și multe semne de întrebare. Dacă realizezi acasă un test de sarcină trebuie să urmați cu mare atenție instrucțiunile de utilizare pe care vi le oferă producătorul. În cazul în care nu vei respecta caracteristicile testului de sarcină, s-ar putea ca rezultatul pe care ți-l aștepți să fie unul produs printr-o eroare. De aceea, este bine ca mai înainte de a-l folosi să citești cu mare atenție prospectul de folosire.

Cele două liniuțe roșii vor putea apărea pe testul de sarcină doar dacă organismul tău secretă suficientă gonadotropină corionică umană și atunci când este corect realizat. Cu toate că indicațiile sunt de obicei destul de lămuritoare, în realitate, testul de sarcină le aduce mămicilor și numeroase necunoscute, determinând astfel erori în rezultatele acestuia.

Precizia unui test de sarcină este destul de mare, astfel că fie că vei folosi prima urină de dimineață, fie vei preleva urina din altă parte a zilei, mai mult ca sigur, rezultatele vor demonstra același adevăr. De obicei, testele de sarcină fabricate în ultima perioadă folosesc urină în orice moment al zilei. Cu toate acestea, pentru un rezultat real, mai exact pentru un test de sarcină pozitiv, ar fi nevoie să nu consumi multă apă mai înainte de a face testul întrucât ai putea dilua urina.

În plus, pentru a avea un test de sarcină pozitiv este nevoie ca acesta să nu fie realizat după un contact sexual neprotejat. Un astfel de lucru ar împiedica depistarea gonadotropinei corionice umane, hormonul de sarcină prezent în sânge sau în urină, care se produce de către organism ori de câte ori are loc nidația, odată cu formarea placentei.

Un test de sarcină pozitiv poate fi doar atunci când de la concepție s-a scurs un interval de 10-14 zile. Cu toate acestea, există și teste ultrasensibile care depistează hormonul de sarcină, gonadotropina corionică umană, la un interval de circa 5 zile de la data în întârzierii ciclului menstrual.

Un alt lucru de luat în considerare este să citești testul nici prea devreme, nici prea târziu de data indicată pe prospect. În cazul în care îl vei citi mai devreme este posibil ca testul de sarcină să nu îți arate rezultatul pe care ți-l dorești, iar dacă îl vei citi mai târziu, s-ar putea ca rezultatele să se șteargă sau să se piardă. De obicei, un test de sarcină pozitiv colorează cele două liniuțe roșii în intervalul de timp specificat pe ambalaj.

Precizia testului de sarcină este foarte mare. Marea majoritate a testelor de sarcină prezente în piață au o precizie de peste 97%, lucru care nu ar trebui să te înșele atunci când îl vei efectua.

Dacă testul de sarcină indică o liniuță și totuși prezinți în continuare simptomele unei sarcini este posibil să se fi produs o eroare ori organismul tău nu a produs încă o cantitate suficientă de gonadotropină corionică umană pentru un test de sarcină pozitiv. De aceea, este bine să repeți testul la un interval de circa 2-3 zile de la testarea inițială.

Culoare ștearsă, test de sarcină pozitiv sau nu?

Nu mereu rezultatele testului de sarcină arată două liniuțe roșii, la fel de intens colorate. Dacă cea de-a doua liniuță poate fi observată, atunci se poate spune că ești însărcinată. De preferat ar fi ca intensitatea culorii să fie asemănătoare.

Ar putea fi vorba și de o eroare de efectuare a testului, pe care poți să o iei în considerare. De această dată ar fi bine să repeți testarea la un interval de câteva zile, pentru confirmarea unui rezultat corect.

Test de sarcină pozitiv – ce simptome avem?

Desigur, un test de sarcină trebuie corelat cu primele simptome ale sarcinii. Lipsa sângerării lunare, starea de oboseală, pofta crescută de mâncare, greață și vărsături abundente (de obicei greața apare după 4 săptămâni de la concepție), stare de tensiune la nivelul sânilor, dar și schimbările de dispoziție și somnolența sunt câteva dintre cele mai comune simptome ale sarcinii, care ar trebui să te pună pe gânduri.

Atunci când rezultatul a ieșit pozitiv, mergi la medic. O ecografie transvaginală va lămuri mai mult ca sigur misterul și va valida tot ceea ce urmează să se întâmple.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *