Overjet versus Overbite. Cum se tratează malocluzia?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Zâmbetul frumos este cel mai bun accesoriu pentru orice om, ar fi perfect să avem cu toții dinți sută la sută sănătoși, cu părere de rău, există afecțiuni care nu ne permit să avem de la sine o dentiție sănătoasă. Malocluzia dentară este acea abatere de la ceea ce se consideră a fi o poziție normală a dinților, care scade încrederea în sine a multor persoane datorită aspectului inestetic.

Overjet versus Overbite. Cum se tratează malocluzia?

Ce este malocluzia?

„Malocluzia  înseamnă a avea dinți strâmbi sau o „mușcătură slabă ”. Mușcătura se referă la modul în care se aliniază dinții superiori și inferiori. Într-o mușcătură normală, dinții superiori stau ușor în fața dinților inferiori. Foarte puțini oameni au o mușcătură perfectă. De cele mai multe ori, malocluzia este o problemă estetică.  Dar poate avea și un impact serios asupra stimei de sine. În plus, dinții strâmbi pot fi greu de îngrijit, ceea ce poate duce la cariile dentare sau la pierderea dinților.”, conform informațiilor publicate pe site-ul Universității din Michigan Health System.

Tipuri de malocluzie

Termenul „malocluzie” a fost inventat de către Edward Angle, care este considerat tatăl ortodonției moderne, ca derivat de la cuvântul „ocluzie”. Potrivit doctorului Angle, malocluzia reprezintă abaterea de la poziția ideală a dinților. Clasificarea malocluziei se bazează pe relația dintre cuspidul vestibular a primului molar maxilar și canelura bucală a primului molar mandibular. Astfel, perturbările alinierii normale a dinților împiedică adesea perierea corectă a acestora și depunerea plăcii bacteriene, iar acumularea acesteia rezultă în deteriorarea dentiției. Principalele tipuri de malocluzie dentară se încadrează în două noțiuni cunoscute, overjet și overbite, care inspiră o oarecare confuzie datorită similitudinilor.

Cum arată un overjet?

Conform informațiilor publicate de către Healthline Media un overjet este atunci când dinții superiori ies în afară și stau peste dinții inferiori. A avea un overjet nu vă afectează doar aspectul. Puteți avea, de asemenea, dificultăți de mestecat, băut și mușcat, poate provoca chiar dureri de maxilar. Unele overjeturi sunt ușoare și abia vizibile, în timp ce altele sunt mai severe. Împreună cu dificultăți de a mușca sau de a mesteca, alinierea slabă a dinților poate face dificilă închiderea completă a buzelor. De asemenea, puteți dezvolta probleme de vorbire, vă puteți mușca frecvent limba sau interiorul obrazului.

Ce este un overbite?

Afecțiunea overbite cunoscută și prin expresia „dinți de iepure” este de asemenea o formă frecvent întâlnită de malocluzie. Potrivit Asociației Americane a Ortodontiștilor, cea mai frecventă cauză a unei „mușcături excesive” este aceea de a avea mandibula mai mică în comparație cu maxilarul superior. În astfel de cazuri, dinții frontali superiori sunt cu mult în fața dinților inferiori, iar dinții frontali inferiori continuă să crească până când lovesc peretele superior al cavității bucale sau partea din spate a dinților superiori. De asemenea, dinții inferiori din față pot deveni aglomerați sau strâmbi atunci când este prezent un overbite.

Cum pot fi tratate aceste afecțiuni?

În majoritatea situațiilor, malocluziile pot fi corectate prin intermediul unui tratament ortodontic. Mai ales dacă malocluzia este identificată din copilărie, tratamentul ortodontic timpuriu poate ajuta la soluționarea problemei. Acest lucru poate fi eficient deoarece oasele maxilarului sunt încă în creștere și se formează. Invisalign poate aborda multe forme de malocluzie, inclusiv overjet. Acest sistem îndreaptă dinții cu o serie de aliniatori din plastic detașabili. Prin urmare, sistemul Invisalign ajută pacienții să își atingă obiectivul fără a fi nevoie de aparate dentare metalice. O malocluzie este, de obicei, corectată fie prin deplasarea dinților frontali superiori sau inferiori în maxilare, fie prin alungirea dinților laterali și din spate, conform Asociației Americane a Ortodontiștilor. Acest lucru se poate face fie cu aparate dentare metalice, fie cu aliniatori invizibili.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *