Cei mai mulți sportivi apelează la anumite metode pentru a-și ajuta corpul să se recupereze înainte de următorul antrenament sau înainte de o competiție. Recuperarea poate implica un anumit regim alimentar, unele tratamente de recuperare sau relaxare musculară și, adesea, foarte importante sunt și hainele purtate între antrenamente.
Ce importanță are perioada de recuperare pentru un sportiv?
În timpul perioadelor intense de exerciții fizice, corpul este foarte suprasolicitat deoarece țesutul muscular este pus la lucru, se epuizează rezervele de energie, adică de gligogen muscular, se pierd lichidele și, toate acestea conduc la epuizare și la oboseală. Dacă aceste simptome nu sunt abordate, este posibil ca sportivul să nu mai dea dovadă de performanță la antrenamentul următor. De asemenea, crește riscul de a se răni. Prin urmare, recuperarea este o etapă deosebit de importantă pentru orice sportiv.
Procesul de recuperare permite alimentarea depozitelor de energie, inclusiv a glicogenului muscular, reducerea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale la un nivel normal de repaus, recuperarea și creșterea mușchilor, ameliorarea durerilor musculare, recuperare psihologică, oferind totodată oportunitatea de a interveni asupra eventualelor răni fie cu un regim alimentar antiinflamator, fie cu masaj terapeutic, cu tratamente bazate pe echipamente medicale așa cum sunt cele puse la dispoziție de reo-medical.ro, fie, în cazuri severe, cu o schemă de tratament medicamentos. Există mai mulți factori care pot influența semnificativ rata de recuperare a unui sportiv, inclusiv vârsta, nivelul de fitness, intensitatea sau tipul competiției.
În plus, dacă v-ați rănit sau ați suferit o leziune în timpul unui antrenament sau al unei competiții, este necesar să solicitați o evaluare din partea unui kinetoterapeut, care vă poate oferi o examinare completă, un plan de tratament care poate include și recuperare asistată de echipamente medicale robotizate și vă poate ajuta să vă îmbunătățiți tehnica de antrenare.
Ce metode de recuperare sunt cele mai eficiente?
Există diferite tipuri de metode de recuperare, inclusiv recuperare activă, recuperare prin exerciții de întindere, recuperare susținută de echipamente robotizate precum cele comercializate de reo-medical.ro și chiar băi cu apă rece. Toate aceste metode ajută la scăderea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale la un nivel de repaus, la ameliorarea crampelor și a durerilor musculare și permit sportivului să se relaxeze mental.
Totuși, o recuperare eficientă se bazează pe trei principii importante, și anume somnul, hidratarea și alimentația. Un somn de calitate, asta însemnând opt ore de somn, facilitează procesele fiziologice de eliberare a hormonului de creștere și de reglare a nivelurilor de cortizol. Hormonul de creștere este o parte importantă a sistemului endocrin al organismului și este esențial pentru repararea și creșterea mușchilor. Nivelurile de cortizol afectează direct capacitatea organismului de a digera glucoza. Deoarece rezistența se bazează pe capacitatea organismului de a metaboliza și sintetiza glucoza pentru o utilizare ulterioară, un program de somn de calitate devine și mai important pentru sportivii specializați în sporturi bazate pe rezistență, cum ar fi alergarea și înotul. Somnul de calitate, ca parte a procesului de recuperare, este, de asemenea, strâns legat de reducerea riscului de rănire și de îmbolnăvire.
Rolul nutriției după exercițiu este de a ajuta organismul să reumple rezervele de energie, adică glicogenul care este combustibilul folosit de mușchii corpului, și de a stimula sinteza proteinelor (creșterea și repararea mușchilor majori utilizați în timpul activității). Se recomandă ca sportivii să consume o masă bogată în carbohidrați în prima oră după activitate, deoarece aceasta este perioada în care organismul lucrează cel mai bine pentru a crea și stoca glicogenul muscular.
Transpirația este un produs secundar natural al exercițiilor fizice, însă transpirația abundentă poate duce la deshidratare, la oboseală și la potențiale crampe. Transpirația conține două elemente cheie, și anume apă și electroliți. Apa joacă rolul crucial în menținerea temperaturii corpului, precum și în hidratarea celulelor corpului. Electroliții ajută organismul să rețină lichidul și sunt esențiali pentru funcționarea nervilor și a mușchilor. Prin urmare, se recomandă ca fiecare kilogram pierdut prin transpirație să fie înlocuit cu o combinație de apă și o băutură sportivă care conține sodiu.
Content Manager la divizia de publishing a grupului Creative Art.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.