De ce este bine să ne ascultăm copiii cu atenție?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii adoră să primească atenție și caută atenția de parcă aceasta ar fi un premiu de câștigat. Părinții care vorbesc la telefon, care încearcă să se uite la un film sau să citească fără să fie deranjați sunt doar o provocare pentru copil în misiunea acestuia de a câștiga atenție. De multe ori, poate fi tentant ca părinții să își ignore intenționat copilul pentru a-l învăța să nu mai deranjaeze. Pe de altă parte, atunci când un părinte își ascultă cu atenție copilul, îi încurajează dezvoltarea sănătoasă și îi oferă asigurarea că vocea sa este auzită. De multe ori, ascultarea activă poate ajuta la rezolvarea disputelor dintre frați.

Ascultarea cu atenție sau ascultarea activă nu este ceva greu de pus în practică de către părinți. Trebuie doar ca aceștia să asculte cu atenție și să se implice în viața copilului. În loc să răspundeți la ceea ce vă spune copilul cu o frază scurtă, cum ar fi „Este frumos”, arătați-i micuțului că sunteți atent. Astfel, îl veți face să simtă că este ascultat și apreciat. Iată ce mai pot face părinții pentru a-și îmbunătăți abilitatea de a-și asculta cu atenție copilul:

Implicați-vă în jocurile sale. Jocurile imaginare fac parte din copilăria tuturor micuților și chiar sunt recomandate pentru că le stârnesc imaginația și creativitatea. Puteți încuraja jocul imaginar sau jocul de rol oferindu-i copilului o varietate de jucării, precum păpuși, marionete, piese vestimentare, jucării de pluș și alte materiale de recuzită pe care le puteți găsi într-un magazin cu jucării. Apoi, ceea ce mai puteți face este să vă implicați în jocurile sale. Dacă cel mic vine și vă spune că șarpele său de jucărie i-a mușcat degetul, în loc să spuneți „A, nu-i nimic”, puteți folosi propoziții mai elaborate, cum ar fi „Șarpele ți-a mușcat degetul? L-ai provocat tu cu ceva? Te doare?”. Implicarea în jocurile imaginare ale copilului folosind ascultarea activă vă poate ajuta copilul să inventeze jocuri și mai complexe, fără să aibă nevoie de intervenții directe din partea adulților.

Oferiți feedback pentru realizările și creativitatea copilului. Sunt șanse foarte mari ca multe dintre creațiile copilului să nu fie chiar cele mai reușite opere de artă, dar până la urmă, tot ceea ce face cu mânuțele sale îl ajută să se dezvolte. În plus, unii copii recunosc că se grăbesc când creează ceva doar pentru a beneficia de laude și de cuvinte de încurajare. Părinții sunt primii care pot încuraja creativitatea copilului. În loc să spuneți doar „Wow! E grozav ce ai făcut!”, puteți comenta diferite aspecte ale unui tablou sau ale colajului pe care l-a realizat, cum ar fi ce culori au fost folosite și ce detalii ați observat în ultima creație a copilului.

Soluționați disputele dintre frați. Folosiți tehnica ascultării active pentru a acționa ca un mediator în timpul disputelor de rutină dintre frați. Recunoașteți sentimentele ambilor frați, încercați să luați în considerare argumentele și perspectivele ambilor și veniți cu o soluție la problema lor. De exemplu, ați putea face o scurtă recapitulare a problemei și a modului în care fiecare copil a spus că se simte. Nu vă fie teamă să folosiți cuvinte precum „supărat” sau „rău”. Folosiți același limbaj pe care l-au folosit copiii, tocmai pentru a-i ajuta să găsească o soluție. În calitate de mediator, puteți mișca discuția în direcția necesară, asigurându-vă că fiecare copil are șansa de a vorbi fără să fie întrerupt. Este posibil ca micuții să nu vină cu o soluție atât de repede precum v-ați dori, așa că trebuie să aveți răbdare. Ca adult, aveți ani de practică în rezolvarea argumentelor, așa că trebuie să le oferiți copiilor șansa de a-și rezolva disputa prin intermediul unei medieri adecvate.

În cele din urmă, atunci când vă ascultați copilul cu atenție, dați dovadă de dragoste, grijă, respect și empatie. Sigur, nu veți provoca copilului daune emoționale ireparabile dacă veți vorbi mai mult la telefon, dacă veți încerca să citiți un roman sau să vă uitați la un film, dar puteți da dovadă de respect și empatie față de copil, fără să vă sacrificați viața de adult.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *