Cum îl înveți pe cel mic să se comporte în societate?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Comportamentul în societate ne definește ca persoane și ne ajută să avem succes în viață. Relațiile bune cu persoanele din jur, respectul și diplomația sunt atuuri cu ajutorul cărora de foarte multe ori putem depăși cu ușurință situații care la prima vedere par dificile. Tocmai din aceste rațiuni este deosebit de important să insuflăm copiilor încă de la vârste fragede anumite valori pe care să le pună în aplicare pentru tot restul vieții, indiferent de vârstă.

Dezvoltarea comportamentală începe încă din primii ani din viață. Așa cum copilul, pe măsură ce crește, învață tot mai multe cuvinte, tot așa dezvoltă obiceiuri și anumite comportamente pe care le pune în aplicare în funcție de context. Este de datoria părinților să contribuie la această acumulare de informații, deoarece copilăria este perioada în care cel mic copiază ceea ce vede în jurul său și pune, la rândul său, în practică. Astfel, adulții trebuie să utilizeze mereu un vocabular adecvat, să comunice cu copilul în permanență și să îi explice care sunt lucrurile pe care trebuie să le facă în funcție de vârstă. La fel cum din rutina zilnică nu pot să lipsească obiceiurile de minimă igienă pe care un copil poate să învețe să le facă singur (spălatul pe mânuțe, pe față și pe dinți), tot așa nu trebuie să lipsească norme minime de comportament în funcție de locul în care se află.

Chiar și atunci când un copil se află în confortul casei acesta trebuie să manifeste respect pentru cei mari, să își îndeplinească micile sarcini pe care trebuie să le facă – precum strânsul jucăriilor și să învețe treptat tot mai multe lucruri care să îl responsabilizeze pe parcurs. Când vorbim despre comportamentul în societate, autocontrolul este foarte important și este de datoria părinților să îi explice celui mic ce înseamnă asta și de ce e necesar. Spre exemplu, prima grădiniță online din România dă șansa părinților să observe din propria casă comportamentul celui mic și să ajusteze anumite lucruri dacă este cazul. Dacă nu se poate concentra cât este necesar, dacă nu răspunde pozitiv atunci când i se solicită să facă anumită sarcini sau dacă nu se comportă frumos cu educatorii sau cu ceilalți colegi, copilul trebuie educat prin comunicare. Adică părinții trebuie să îi explice mereu ceea ce bine și ceea nu e normal să se întâmple într-un colectiv. Pedepsele nu sunt recomandate deoarece copilul va dezvolta frică în loc de responsabilitate.

În unele cazuri poate fi nevoie de intervenția unui specialist pentru a regla comportamentul copilului, ceea ce nu este deloc greșit. De exemplu, în prezent sunt foarte des întâlnite situații în care cei mici sunt hiperactivi, nu se pot concentra la activități și le este greu să se integreze în colectiv. Un psiholog pentru copii poate să ajute foarte mult atunci când părinții nu găsesc soluții.

Comportamentul copilului este influențat de mulți factori: educația primită în familie, interacțiunile pe care le are la grădiniță și în timpul liber, activitățile pe care le desfășoară etc. Este foarte important ca în această perioadă părinții să își concentreze atenția asupra celui mic și să îi ofere tot suportul moral de care are nevoie. Primii ani din viață înseamnă schimbare permanentă, adaptare și provocări care apar în mod constant. Părinții care sunt alături de cei mici vor contribui la crearea unor comportamente și caractere frumoase, vor construi oameni valoroși pentru societate.

 

 

 

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *