Analize sânge sarcină

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Analizele de sânge în sarcină trebuiesc făcute pentru siguranța și sănătatea bebelușului. De aceea, încă din preconcepție, dacă îți dorești să aduci pe lume un copil perfect sănătos este bine să faci tot ceea ce îți recomandă medicul specialist.

Analize-sange-sarcina

Atât în sarcină, cât și înainte de sarcină, aceste analize la sânge îți oferă toate acele informații necesare pentru a ști dacă suferi sau nu de infecții, dacă ești predispusă anemiei sau diabetului, dacă suferi de boli cu transmitere sexuală ori dacă ai sau nu un risc genetic. În plus, tot în categoria acelor analize sânge sarcină fac parte și identificarea grupei sanguine și a factorului Rh, așa încât din timp să știi dacă este sau nu cazul să realizezi acele dozări cu anticorpi, recomandate de către medic.

Analize sânge recomandate în preconcepție

Înainte de a rămâne însărcinată, medicul îți va prescrie o listă lungă de analize. Hemoleucograma completă, examenele de sânge pentru identificarea bolilor cu transmitere sexuală (HIV, sifilis, hepatita B, chlamydia, Lysteria, mycoplasma) sunt câteva dintre cele mai importante. Tot în categoria lor fac parte și analizele de sânge pentru identificarea infecției cu toxoplasmoză, citomegalovirus și rubeolă, trei infecții extrem de periculoase pentru bebeluș, care ar putea conduce la malformații extrem de grave.

Analize la sânge în sarcină, de început!

Iată că tocmai testul de sarcină ți-a arătat că vei deveni mămică. Așa că, mai mult ca sigur nu te vei mulțumi cu acest lucru și fie vei merge imediat la medic, fie vei realiza primul test de sânge pentru identificarea valorilor gonadotropinei corionice umane, astfel încât să fii sigură într-o proporție de 100% că ești însărcinată.

Tot în prima lună, medicul obstretician ți-ar putea sugera realizarea unor analize sânge sarcină care să reușească să stabilească toate acele carențe ale organismului tău, astfel încât să poți completă ușor, încă de la început ceea ce îți lipsește.

Și iată că timpul trece și ajungi ușor în cea de-a doua lună de sarcină. Astfel, lista de analize sânge sarcină va deveni mult mai mare. Medicul ginecolog îți va recomanda un set de analize care să testeze riscul de boli cu transmitere sexuală, HIV, sifilis, chlamydia, dar și acele analize pentru identificarea toxoplasmozei, citomegalovirusului și rubeolei. Nu trebuie să uităm nici de acele analize sânge care reușesc să arate dacă mama este predispusă la diabet gestațional, o afecțiune extrem de periculoasă în această perioadă, dar și anemiei. Hepatita este și ea evaluată tot prin teste de sânge.

Tot în categoria primelor analize sânge sarcină fac parte și identificarea grupei de sânge și a factorului Rh a ambilor parteneri. În cazul în care mama are Rh negativ, iar tatăl Rh pozitiv atunci vor fi necesare o serie întreagă de dozări cu anticorpi. Acest lucru este necesar pentru că bebelușul s-ar putea să aibă un Rh pozitiv și astfel să fie incompatibil cu cel al gravidei. În această situație, sistemul imunitar al gravidei ar putea ataca copilul, percepându-l ca pe un corp străin și astfel să producă anticorpi care să lupte cu acesta.

În săptămânile 11-14, gravida va realiza alte analize sânge sarcină. Este vorba despre dublul test, o analiză pentru identificarea gradului de risc genetic, extrem de importantă pentru siguranța sarcinii. Cu ajutorul său, femeia însărcinată va ști dacă va aduce pe lume un bebeluș cu risc de sidrom Down, Edwards, trisomia 18 sau alte boli la fel de periculoase.

Tot în categoria acelor analize sânge sarcină fac parte și analizele pentru identificarea diabetului gestațional. De obicei, acest tip de testări se realizează atât la începutul sarcinii, cât și în cel de-al doilea trimestru, spre sfârșit.

Identificarea riscului de infectare a femeii cu streptococ de grup B se face la finele perioadei de sarcină, uneori chiar înainte de sarcină. De asemenea, tot analize de sânge sunt și cele pentru identificarea riscului de hepatită B, infecție care ar putea fi transmisă bebelușului la naștere sau prin intermediul alăptării.

Indiferent cum, toate acele analize sânge sarcină sunt foarte importante și de aceea, este bine să ascultați cu mare atenție sfaturile medicului specialist.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *