12+ analize necesare în sarcină pentru buna desfășurare a acesteia

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

 

Sarcina reprezintă perioada dezvoltării copilului în uterul mamei. Această etapă durează aproximativ 40 de săptămâni (9 luni), este calculata de la ultima menstruație și până la nașterea copilului. În literatura de specialitate, se consideră că sarcina are 3 trimestre, timp în care gravida este monitorizată și face anumite analize, în vederea dezvoltării unei sarcini sănătoase. Unele analize recomandate în această perioadă sunt esențiale, cum este cazul testelor pentru depistarea anomaliilor genetice. În acest articol explicăm care sunt investigațiile necesare pe parcursul sarcinii, pentru sănătatea mamei și a copilului.

Investigații necesare în timpul sarcinii

În timpul sarcinii, corpul gravidei suferă numeroase modificări (emoționale, fiziologice, hormonale). Toate aceste modificări trebuie evaluate medical, în vederea depistării sarcinilor cu risc crescut. Medicul care monitorizează starea de bine a gravidei poate recomanda următoarele analize:

 

Profilaxia deficitului de acid folic

Acidul folic (vitamina B9), fierul, calciul sunt minerale și vitamine foarte importante pentru gravidă, dar și pentru dezvoltarea bebelușului. Femeile care doresc să fie mame ar trebui să-și suplimenteze aportul de acid folic mai ales, această vitamină este necesară în special pentru profilaxia defectelor de tub neural.

 

Determinarea TSH și FT4

Monitorizarea funcției glandei tiroide este esențială atât înainte de concepție cât și la începutul sarcinii, este știut faptul că dezechilibrele hormonale tiroidiene au efecte negative asupra dezvoltării mentale a bebelușului.

 

Hemograma

Hemograma este o analiză importantă în sarcină, cu ajutorul ei se depistează cazurile de anemie, infecții acute, sau infecții cronice. Hemograma se face imediat după ce sarcina este confirmată și se repetă periodic pe parcursul gravidității.

 

Glucoza serică

Glucoza serică trebuie monitorizată în timpul sarcinii, pentru că în această perioadă se poate dezvolta diabetul gestațional, ca urmare a modificărilor hormonale și creșterii în greutate a viitoarei mame.

 

Determinarea factorului Rh

Imcompatibilitatea Rh este esențială, femeile cu Rh negativ dar care au copil cu Rh pozitiv pot sintetiza anticorpi anti-Rh, ca urmare a hematiilor fetale care ajung în circulația maternă. Factorul Rh provine de la tată. La gravidele cu Rh negativ și partener Rh pozitiv trebuie urmărită concentrația anticorpilor anti-Rh, iar dacă se constată o creștere a valorilor acestora trebuie intervenit pentru a nu pune în pericol viața copilului.

 

Creatinina serică

În primul trimestru de sarcină este normal să se constate o scădere a valorilor creatininei serice (cu aproximativ 30%).

 

Sumarul de urină (urocultură)

Analiza de urină ajută la identificarea unor patologii nedorite, care trebuie corectate pe parcursul sarcinii. Poate fi vorba despre diabetul gestațional, infecții care pot afecta sănătatea copilului, situații în care se pot dezvolta infecții și boli renale, sau preeclampsie (aceasta este o afecțiune gravă care se manifestă prin hipertensiune și prezența proteinelor în urină).

 

Teste pentru boli cu transmitere sexuală

Unele afecțiuni care se transmit pe cale sexuală pot afecta dezvoltarea copilului, dar și sănătatea acestuia după naștere. Cele mai importante afecțiuni cu transmitere sexuală sunt: infecția HIV, sifilisul, virusurile hepatice.

 

Examenul de secreție vaginală

La examenul de secreție vaginală se adaugă analiza din colul uterin și complexul TORCH (care constă în identificarea unor bacterii, virusuri, paraziți).

 

Screening biochimic de trimestru I (analiza dublu test)

Această investigație se face între săptămânile 11-14 de sarcină, cu scopul de a depista la timp anomaliile cromozomiale, malformațiile fetale și riscul de preeclampsie.

 

Biopsia de vilozități coriale

Această procedură se face în urma rezultatelor analizei dublu test.

 

Screening biochimic de trimestru 2 (triplu test)

Dacă este cazul, triplul test este urmat de amniocenteză, pentru a se confirma/infirma riscul de sindrom Down, trisomie 18 și defect de tub neural la naștere.

 

Screening ecografic

Ecografia se face pentru monitorizarea sarcinii, câte o ecografie în fiecare trimestru, plus ecografia de confirmare a sarcinii. Screeningul ecografic din ultimul trimestru se face pentru evaluarea dezvoltării bebelușului.

 

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler permite identificarea problemelor de circulație la nivelul cordonului ombilical sau placentei, care ar putea pune în pericol viața bebelușului.

 

În unele situații deosebite, cum ar fi anomaliile fetale, poziția nefavorabilă examinării, a lichidului amniotic insuficient, sau a greutății mamei medicul poate recomanda o investigație imagistică prin rezonanță magnetică nucleară (RMN).

 

Este foarte important de reținut că analizele din sarcină le recomandă medicul de specialitate, în funcție de evoluția bebelușului și de istoricul medical al mamei.

 

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *