ANALIZE ÎNAINTE DE SARCINĂ

Orice set de analize înainte de sarcină, recomandat de către medic, trebuie privit cu mare atenție, mai ales atunci când vă doriți să deveniți cât mai grabnic părinți.

Analize-inainte-de-sarcina

Setul de analize înainte de sarcină este recomandat de către medicul de familie, pentru siguranța bebelușului ce se va afla în burtica mamei. Primul pas pe care trebuie să îl facă un cuplu atunci când s-a hotărât să devină părinți este vizita la medic.

În primul rând, ambii parteneri vor ajunge la medicul de familie pentru a se aprecia starea de sănătate. Aceștia vor realiza o consultație generală, de rutină, femeii i se va măsura tensiunea arterială - o valoare anormală impune efectuarea unui consult cardiologic, va fi evaluată și măsurată greutatea pacientei, știut fiind faptul că o greutate sub sau peste o anumită valoare poate fi un factor de sterilitate.

Tot în cadrul vizitei la medic, acesta va prescrie un set generale de analize înainte de sarcină, ce cuprinde analize de sânge și de urină, precum și efectuarea grupei sanguine și a factorului Rh a celor doi parteneri.

În cazul depistării unor nereguli, se vor cere examene suplimentare de specialitate (medicină internă, endocrinologie, cardiologie, etc.)

După vizita la medicul generalist, pacienta va fi îndrumată către medicul ginecolog. Acesta va efectua un examen ginecologic complet care să constate integritatea organelor genitale și dacă acestea sunt pregătite pentru apariția unei sarcini. Se recoltează testul Babeș-Papanicolau, precum și secreție vaginală pentru a verifica prezența unor infecții a căror prezență ar periclita obținerea și buna desfășurare a unei sarcini (examen bacteriologic al secreției vaginale, cultură col, chlamidya, micoplasmă, ureaplasmă). În completarea examenului ginecologic se va efectua și o ecografie transvaginală.

Medicul ginecolog recomandă și realizarea unor teste de sânge pentru bolile cu transmitere sexuală (sifilis, HIV, hepatita B, C). De asemenea, se va face și complexul TORCH care arată dacă pacienta este imunizată pentru boli cum ar fi toxoplasmoza, rubeola, citomegalovirus, herpes, precum și varicela. În cazul în care pacienta nu a făcut în trecut (nu este imunizată) rubeolă sau varicelă, este recomandat să se vaccineze pentru aceste boli.

O altă analiză recomandată este listeria, iar în cazul depistării acestei infecții, se va administra tratament. Listerioza netratată poate determina un avort în primul trimestru, naștere prematură sau moartea fătului în uter.

Testele genetice se efectuează la pacientele la care în familie au existat cazuri de afecțiuni genetice sau dacă pacienta a avut sarcini pierdute în antecedente.

Un set complet de analize înainte de sarcină te ajută să evaluezi cât mai corect starea de sănătate. În cazul în care sunt identificate probleme, femeia ar putea remedia din timp toate aceste lucruri printr-un tratament de specialitate propus de către medic. O sarcină fără investigații realizate din timp poate aduce și riscuri pentru mamă și bebeluș, de aceea este bine să ții cont și să mergi la medic din timp, pentru a fi sigură că starea ta de sănătate îți permite să porți în pântec un bebeluș, fără a exista nicio problemă.

Articol realizat cu sprijinul: Dr. Medic primar obsterică-ginecologie Pircalabu Irina

Test-de-sarcina

Test de sarcină

Un test de sarcină îți oferă vestea că vei deveni sau nu mămică, mai repede decât te așteptai. În ultima perioadă, numărul celor care apelează la teste de sarcină este destul de mare, iar acest lucru se explică prin rata mare de precizie pe care îl au. Orice femeie și-a […] mai mult »

Teste-genetice-inainte-de-sarcina

Teste genetice înainte de sarcină

Toate analizele medicale sunt recomandate înainte de a deveni părinți, inclusiv acele teste genetice înainte de sarcină, necesare pentru evaluarea riscului genetic. Acele teste genetice înainte de sarcină sunt deosebit de importante. Orice sarcină trebuie atent pregătită. Deși dorința apare brusc, nu trebuie să lăsăm totul la voia întâmplării. De […] mai mult »

RH-sarcina

RH

Una dintre cele mai importante analize în sarcină este stabilirea factorului RH. Chiar imediat după ce ai aflat că ești însărcinată, medicul îți va indica să efectuezi această testare, pentru siguranța sarcinii și mai ales pentru sănătatea bebelușului ce se află în burtica ta. Atunci când vorbim despre RH trebuie […] mai mult »

Grupe-de-sange-sarcina

Grupe de sânge

Atât în preconcepție, cât și în sarcină este bine să efectuezi testul care identifică în ce categorie de grupe de sânge vă aflați atât dvs, cât și partenerul de cuplu. Cele 4 grupe de sânge sunt cuprinse în sistemul OAB, pe care vi-l vom prezenta mai jos. În același timp, […] mai mult »