RH

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Una dintre cele mai importante analize în sarcină este stabilirea factorului RH. Chiar imediat după ce ai aflat că ești însărcinată, medicul îți va indica să efectuezi această testare, pentru siguranța sarcinii și mai ales pentru sănătatea bebelușului ce se află în burtica ta.

RH-sarcina

Atunci când vorbim despre RH trebuie să avem în vedere importanța acestuia și mai ales legătura acestuia cu grupele de sânge ale partenerilor. Fiecare grupă de sânge are o proteină specifică. Rh-ul evidențiază o proteină ce se află la suprafața globulelor roșii.

Rh înseamnă, de fapt, proteina ce se află la suprafața globulelor roșii. Astfel, toate persoanele care au această proteină vor avea RH pozitiv, iar toți aceia care nu au această proteină au RH negativ.

Pentru stabilirea Rh-ului, medicii vor preleva o probă de sânge de la cei doi parteneri. Este important, pentru definirea gradului de compatibilitate, să se cunoască înainte de sarcină, prin efectuarea unor analize de sânge, Rh-ul. În cazul în care nu ați realizat această analiză de sânge în preconcepție, în mod obligatoriu medicii vă vor indica să o realizați imediat după ce ați aflat de existența sarcinii.

Incompatibilitatea de RH

Cele mai multe persoane au un Rh pozitiv, însă există și cazuri în care să existe incompatibilitate de Rh între cei doi parteneri. În acest caz, pot apărea probleme. Dacă femeia va avea Rh negativ, iar bărbatul Rh pozitiv, medicii apreciază că bebelușul se poate naște cu probleme de sănătate.

Acest lucru are o explicație destul de simplă – bebelușul care se află și crește în pântecul mamei sale s-ar putea să aibă Rh pozitiv, fiind o caracteristică uneori moștenită de la tată. Problemele apar, de obicei, la cea de-a doua sarcină, primul născut dintr-o mamă cu Rh negativ și un tată cu Rh pozitiv fiind ferit de probleme. Riscul apare în timpul nașterii, atunci când sângele mamei și al bebelușului s-ar putea combina și astfel se vor produce probleme. Ca atare, organismul mamei va percepe Rh-ul copilului drept o substanță străină și astfel se va activa sistemul imunitar, producând anticorpi, cu scopul de a o distruge. La prima sarcină, bebelușul va fi scutit de orice risc.

A doua sarcină a mamei cu Rh negativ este destul de gravă. De ce acest lucru? Pentru că anticorpii mamei vor identifica proteinele Rh pozitive ale copilului, pe care le și cunosc și astfel vor ajunge în sângele copilului, încercând să distrugă acele celule. Ca atare, prin distrugerea proteinei Rh de la nivelul globulelor roșii, acestea se vor distruge în totalitate, iar bebelușul se va naște cu un număr destul de mic de globule roșii, ceea ce va conduce la boala hemolitică, o afecțiune destul de gravă, ce i-ar pune bebelușului viața în pericol.

Cum prevenim boala hemolitică?

Pentru ca anticorpii mamei cu Rh negativ să nu atace proteina Rh a copilului și astfel să se producă o distrugere a celulelor roșii ale fătului, medicii vor injecta mamei două doze de imunoglobulină, odată cu prima sarcină, chiar dacă în acest caz pericolul nu este mare. Așadar, în săptămâna 28 de sarcină, femeia însărcinată va face prima doză, iar cea de-a doua doză se va face la maxim 72 ore de la naștere.

Prin administrarea imunoglobulinei, anticorpii mamei nu vor mai acționa și astfel bebelușul va fi ferit de riscul de boală hemolitică.

Administrarea de imunoglobulină nu este un test invaziv, fiind ușor de suportat de către pacientă.

Dacă în urma analizelor medicale se stabilește că femeia însărcinată a produs deja anticorpi, atunci mama va fi ținută sub supraveghere, iar atunci când numărul anticorpilor este mare, iar riscul pentru bebeluș este crescut, se poate recurge la transfuzii de sânge de schimb atât în sarcină, cât și după venirea pe lume a bebelușului.

Aceste transfuzii de sânge vor încerca să înlocuiască sângele copilului cu unul cu proteine Rh negativ. Cu toate acestea, astfel de situații sunt rar întâlnite.

Analiza pentru stabilirea Rh nu este grea, fiind deloc invazivă și are un cost destul de mic.

Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *